Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Smartphone Neonode N1 v prodeji

2.11.2004, Petr Hájek, článek
Smartphone Neonode N1 v prodeji
Švédská firma Neonode konečně zprovoznila svůj webový shop a umožňuje tak zákazníkům zakoupit její vlajkový produkt, který šlo zatím pouze předobjednat. Zákazníci ze Švédska mohou nakoupit přímo a získat tak neobvyklý chytrý telefon do 10 dnů i dříve. Smartphone je tedy zatím dostupný pouze pro obyvatele Švédska, ale firma má samozřejmě zájem o co nejširší zákaznickou základnu, takže se máme brzy dočkat i globální distribuce.

Neobvyklé zařízení běží na operačním systému Microsoft Windows CE .NET, což z něj dělá více než jen mobilní telefon, digitální fotoaparát nebo přenosný multimediální přehrávač. Neonode N1 je uváděn a prezentován jako kompletní a otevřená mobilně-informační a zábavní platforma. Zařízení nemá žádnou viditelnou klávesnici a je zcela ovládano dotekovým displejem, vše je navrženo tak, aby se přístroj pohodlně ovládal přímo lidskými prsty bez nutnosti lovit stylus.

Neonode N1 běží na procesoru ARM 922T taktovaném na 220 MHz, má 16bitový displej rozlišení 176 x 220 pixelů, vestavěný digitální fotoaparát rozlišení VGA, rychlý infraport, SD/MMC slot a podporu USB host. Dodává se s PIM softwarem, prohlížečem obrázků i aplikacemi na přehrávání audio i videosouborů (MP3, WAV, WMA, MIDI, MPEG1, MPEG4 a WMV). Co se týče "mobilních" vlastností, pak přístroj nabízí dualband GSM 900/1800 (GPRS Class B). Nenonode N1 má rozměry 88 x 52 x 21 mm a váží 86 g. Vestavěný LiIon akumulátor vydrží až 3 h hovoru nebo 100 h ve standby módu.

Naneštěstí handheld zatím postrádá software jako HTML prohlížeč, emailového klienta, MMS, WAP atd. Ačkoliv firma slibuje, že jmenované bude dostupné později ve formě update zdarma, určitě to nedělá příliš dobrý dojem bez ohledu na to, jak zajímavý se může celý projekt původně zdát. Mimochodem, nedostatek kvalitního softu už zlomil vaz nejedné zajímavé novince...

Neonode N1 stojí 4400 SEK, což dělá v přepočtu asi 620 USD (včetně 64 MB SD karty).

Zdroj: PDA Live