reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Připravovaný mobilní procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 by měl výkonem překonat nynější Apple A16 Bionic. Hovoří tak jedny z prvních testů, které se nedávno objevily na Internetu. Lepší má být především ve víceláknovém nasazení.
JUWARE (489) | 10.5.202313:42
Osobně nechápu smysl se tak moc předhánět ve výkonu v mobilech. Mám Snapdragon 855+ a jsem s jeho výkonem nadmíru spokojen. Víc bych uvítal, kdyby se předháněli výrobci telefonů, tj. i výrobci samostatných komponent v délce výdrže na jedno nabití. Nepotřebuji 200W nabíjení ­(pomalejší nabíjení je beztak šetrnější způsob nabíjení­) a pouštět si na telefonu náročné hry. Stačí mi nahrávat a přehrávat 4K video a to je asi to nejnáročnější, co od něho požaduji. Na oplátku bych byl rád, kdyby mobil vydržel nabitý zase týden. Pak ať se nabíjí klidně 6 hodin, když ho budu poté potřebovat nabíjet 6x méně často. Takže bych uvítal SoC, který by si zachoval výkon 3 ­- 4 roky starého modelu, ale díky menšímu výrobnímu procesu snížil spotřebu a odpadní teplo. No a kdyby tímto způsobem nešel jen Qualcomm, ale i ostatní, spotřeba by jistě mohla jít dolů. Zároveň by mohlo být menší i PCB a tím pádem by byl větší prostor na akumulátor.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1254) | 10.5.202316:50
smysl v předhánění se, i když taky nechápu ve výkonu je v tom že děti jsou masochisti a chtějí hrát našlapané hry na mobilech, odtud i ta spotřeba, né soc nebo něco, ale nejvíce žere display protože se stále zvětšuje. Blbové výrobci, když mám kraťasy musím mobil nosit v ruce bo do kapsy se nevejde, a to s21 5G není žádný obr. A ano máte pravdu, i akumulátor se při rychlém nabíjení zahřívá ­(ničí­). Elektromobily mají teplotní management ­(udržují optimální teplotu akumulátoru­) Vadí mu jak horko tak krutá zima, automobil tesla akumulátor jak chladí tak topí, to už se v zimě stalo že ráno řidič přišel k autu a nikam nejel, akumulátor byl vybitý, auto mu v noci topilo.
Odpovědět0  1
Tech-boy.lukas (1254) | 9.5.202318:04
jde vidět že multitasking vůbec androidu nejde, proto taky Qualcomm jako nejvýkonější cluster zvolil jenom jedno jádro. A exynos bioniku konkurence určitě nebude, sám samsung mu nevěří a do výkonnějších mobilů dá snapdragon.
Odpovědět0  0
maiki (165) | 9.5.202321:07
Na mobilu multitasking myslim nepotrebuji. Resim hlavne hardware podporu video kodeku aby to prehralo plynule a s minimalni zatezi cokoliv. A jestli se nepletu tento novy Snapdragon umi i AV1.
Odpovědět0  0
unreall (481) | 10.5.202315:37
Tak trebárs mna absolútne nezaujíma video kodek na mobile, ale práve naopak ten multitasking využívam dosť často.
Odpovědět0  0
peteb (364) | 11.5.20239:02
Rozdíl spotřeby­/výdrže při přehrávání AV1 obsahu pomocí CPU jader a vestavěného dekodéru asi nebude zanedbatelný. A kdo vím zda například 4K obsah CPU jádra zvládnou.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.