reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon 8 Gen 4 možná využije paměti LPDDR6, Apple si to nechá ujít

15.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Snapdragon 8 Gen 4 možná využije paměti LPDDR6, Apple si to nechá ujít
Nové generace mobilních procesorů by postupně měly přecházet na rychlejší paměti LPDDR6. Jako první by to údajně mohl být Snapdragon 8 Gen 4 od Qualcommu, naopak od Applu se rychlý přechod neočekává.
Technologie operačních pamětí dovolují dosahovat stále vyšších a vyšších přenosových rychlostí, což nabývá na významu i s tím, jak se na zařízení dostávají lokálně běžící algoritmy umělé inteligence. Vysoká přenosová rychlost se hodí stejně jako dostatečná kapacita. I proto se předpokládá, že se brzy stanou standardem velmi vysoké kapacity paměti RAM v telefonech, neboť tyto algoritmy chtějí i desítky GB RAM. Jedna ze studií např. předpokládá, že takové algoritmy budou chtít i přes 20 GB RAM, takže možná není daleko doba, kdy high-endové modely budou mít např. 32 GB RAM. Současně se mluví o tom, že mobilní zařízení by měla v brzké době začít přecházet na rychlejší paměťové čipy LPDDR6.
 
Prvním takovým mobilním čipem by podle zákulisních informací měl být Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4. Zatím ale není jasné, jakých frekvencí a přenosových rychlostí bychom se měli dočkat, dají se ale očekávat hodnoty přes LPDDR6-10000. Otázkou ale je, zda se tak opravdu stane, protože proti této informaci stojí fakt, že LPDDR6 by měly přijít na trh spíše až v roce 2025 (letošní spuštění velkosériové výroby není jisté), zatímco představení nové generace Snapdragonu by pravděpodobně mělo nastat o něco dříve. Pokud by Qualcomm udržel své tempo představování novinek každým rokem na podzim, pro Snapdragon 8 Gen 4 by se dal předpokládat spíše podzim 2024 (říjen, listopad) a ne někdy v průběhu roku 2025. A že by Qualcomm vynechal několik měsíců až rok kvůli čekání na LPDDR6, není sice nemožné, ale ani to nezní přespříliš pravděpodobně. Zde to opravdu hodně záleží na tom, kdy se začne s velkosériovou výrobou těchto pamětí.
 
Naopak u Apple se očekává, že si LPDDR6 u iPhonů 16 nechá ujít, což není nijak překvapivé. Nemůže se spoléhat na možný příchod nové technologie, když je v podstatě jisté, že nové iPhony přijdou jako každým rokem v září, tedy už od léta bude probíhat jejich velkosériová výroba. Zde se tak očekává nástup pamětí LPDDR5T. Ty by měly existovat ve variantách až LPDDR5T-9600, což jsou hodně vysoké rychlosti. Navíc se mluvilo o tom, že Apple díky inovativním technikám práce s LLM udrží většinu modelu na NAND čipech, takže nebude muset navyšovat RAM na desítky GB. Zatím se o tom sice nemluvilo, ale je možné, že by se kvůli AI mohla kapacita RAM navyšovat, a doufejme, že se navýší i nejnižší kapacita standardního úložiště. Majitelé 128GB variant iPhonů by asi nebyli moc rádi, kdyby jim možná i třetinu z toho ukously modely pro AI. Jak se ale stane, to se patrně dozvíme někdy kolem druhého týdne v září (tedy Apple obvykle představuje novou generaci iPhonů).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama