reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon X Elite má přinášet přes 50 % výkonu navíc při stejné spotřebě jako Intel

3.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Snapdragon X Elite má přinášet přes 50 % výkonu navíc při stejné spotřebě jako Intel
Qualcomm prezentoval další čísla a srovnání svého 12jádrového procesoru Snapdragon X Elite proti konkurenčním CPU. Výsledky jsou to hodně zajímavé, i proti novému Intelu dává o 50 % vyšší výkon při stejné spotřebě.
Společnost Qualcomm připravuje nový procesor Snapdragon X Elite, který možná přinese architekturu ARM do širšího množství produktů, a kdo ví, možná bude začátkem konce architektury x86 (pokud se tak stane, bude to ale hodně dlouhodobý proces). Apple už přechod učinil, mobilní sféra je na ARMu v podstatě kompletně a servery na ní také postupně přecházejí. Hlavní výhodou by měl být vyšší výkon při stejné spotřebě, resp. stejný výkon při mnohem nižší spotřebě. A právě taková čísla Qualcomm nedávno ukázal v prezentaci. Tentokrát postavil svůj nový procesor proti nejnovějšímu Intelu Core Ultra 9 185H (6+8+2 jader, celkem 16).
 
V benchmarku Geekbench při jednovláknovém testu měl Snapdragon o 51 % vyšší výkon než Intel, pokud oba dva procesory braly 9 W. Aby Intel dosáhl stejného výkonu, musela jít spotřeba až na 26 W, takže Qualcomm byl pro stejný výkon o 65 % úspornější. V případě procesoru AMD Ryzen 9 7940HS bylo potřeba asi 17 W, takže i zde bylo řešení Qualcommu výrazně úspornější, a to téměř o polovinu.
 
Pokud se spotřeba omezila na 7 W a do srovnání se vzal Intel Core Ultra 7 155H (také 6+8+2 jader), Snapdragon překonával Intel o trochu vyšších 54 % a Intel potřeboval na dorovnání necelých 20 W.
 
Qualcomm Snapdragon X Elite
 
Qualcomm prezentoval i výsledky v Geekbench při vícevláknovém testu. Při spotřebě 32 W nabídne nový Snapdragon o 41 % více výkonu než Intel (185H), což je také velmi pěkné číslo. Intel Core Ultra 9 185H navíc pro dosažení stejného vícevláknového výkonu potřebuje 76 W, což znamená, že je Qualcomm o 58 % úspornější (resp. Intel bere o 138 % energie více). AMD takového výkonu dle grafu ani není schopno dosáhnout.
 
Ve srovnání s procesorem Intel Core Ultra 7 155H a spotřebě 23 W měl Qualcomm navrch o 52 % ve vícevláknovém testu. Aby Intel dosáhl stejného výkonu, musel běžet se spotřebou okolo 58 W, což dělá Snapdradon o 60 % úspornější, resp. Intel o 150 % žravější. AMD na tento výkon dle Qualcommu nedosáhlo ani se spotřebami přes 65 W, tomu totiž chybí jádra (8 jader, 16 vláken) a SMT ani další navyšování frekvencí to už nezachránilo. Dosavadní úniky a výsledky procesorů Snapdragon a Ryzen nicméně ukazují, že tohle je trochu podivné. Sice to vypadá, že AMD je v průměru trochu slabší, ale výkonu Snapdragonu by dosáhnout mělo.
 
No a pokud tu máme integrované GPU, zde při spotřebě necelých 20 W dosahuje Snapdragon o 36 % vyšší výkon. Intel Core Ultra 7 155H pro stejný výkon potřebuje dvakrát tolik, tedy zhruba 40 W. V tomto případě šlo o test v 3DMark Wild Life Extreme. Na podrobnější grafy se můžete podívat na serveru pcworld.com. Nyní je otázkou, nakolik dokáže tento procesor přetavit dobré výsledky z benchmarků i do skutečného praktického výkonu v aplikacích i to, jaká bude cena výsledných notebooků.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama