Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Solární články - budoucnost domácností?

26.10.2006, Jan Vítek, aktualita
Solární články - budoucnost domácností?
Nyní je vše jasné, využíváme energii pocházející především z tepelných, atomových a vodních elektráren, avšak na cestě jsou i vysoce výkonné solární články s asi 40% účinností a výhledem na další zefektivnění.Ty má na svědomí přidružená...
Nyní je vše jasné, využíváme energii pocházející především z tepelných, atomových a vodních elektráren, avšak na cestě jsou i vysoce výkonné solární články s asi 40% účinností a výhledem na další zefektivnění.Ty má na svědomí přidružená společnost Boeingu - Spectrolabs - v jejíž továrně se byli lidé z TG Daily podívat.



Tato firma si vydělává především produkováním solárních článků pro satelity, jejichž efektivnost je překvapivě nižší než u solárních článků na Zemi, protože se slunenční záření ve vesmíru neabsorbuje tak dobře. Tento rozdíl má dle Dr. Lillingtona, prezidenta Spectrolabu, činit asi 10%, avšak ve výsledku solární články na orbitě dodávají daleko více energie, protože požívají 100% slunečního záření, zatímco na Zemi dopadá asi jen jedna pětina.

Spectrolabs se nyní zaměřil i na domácnosti se svými články založenými na galiu a arsenidu, které slibují daleko vyšší efektivitu než tradiční křemíkové články. Jejich články využívají zrcadla a čočky, které svádí sluneční záření na finančně nákladnou plochu, která vyrábí energii. Tento systém dokáže koncentrovat sluneční světlo až 500x, což dovoluje jednomu čtverečnímu centimetru vyrobit 16W elektrické energie. Takové články přijdou výrobce na 10-20 USD. Spectrolabs již vyrobili 40% efektivní články a do roku 2009 hodlají přijít i s 45%, což je prý limit, kterého je možné dosáhnout s dnešními technologiemi a materiály.

Zdroj: TG Daily