reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Solární kogenerátor od Tulane University přináší 85% účinnost

16.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Solární kogenerátor od Tulane University přináší 85% účinnost
Ekologické generování energie je velkým tématem posledních let. Na Tulane University se ale nezabývali jen elektřinou, ale kogeneračními systémy pro více druhů energie. Jejich nová solární varianta generuje elektřinu a teplo s 85% účinností.
Vědci zkouší přijít s co nejlepšími solárními panely pro generování elektřiny, nicméně elektrická energie zdaleka není jedinou, kterou lidé potřebují. Proto stoupá i úsilí ve vývoji kogeneračních systémů, které vedle elektrické energie budou generovat i jiné typy. Na Tulane University tak vytvořili nový opravdu hodně účinný kogenerační systém, který využívá solární energie. Jeho celková účinnost činí 85,1 % (+/-3,3 %). Dosavadní kogenerační systémy byly většinou hodně drahé, ale nový systém má přinášet vysoký výkon při přijatelné ceně.
 
Solární kogenerační jednotka
 
Celé to funguje tak, že dole je velké 2,72 m2 zakulacené parabolické zrcadlo, nad nímž je hybridní solární přijímač. Tam je celkem 80 malých propustných solárních panelů, které spolu mohou vytvářet až 138 W (+/-5 W) elektrické energie zejména z viditelného spektra světla. To není mnoho, ale zdaleka nejde o jedinou energii, kterou systém dokáže vygenerovat. Chladicí systém těchto panelů udržuje teplotu v přijatelných mezích tak, aby se jim nezkracovala životnost a pracovaly v ideálních podmínkách. Výstupem tohoto systému je horká voda a výkon 903 W (+/-45 W, průměrně 34 °C, maximálně 56 °C).
 
Nezachycená spektra světla putují systémem dál (především zbývající infračervené záření) do další části, která ho koncentruje a v příslušném okruhu vzniká horká pára s teplotou až 248 °C. Tato část systému přináší efektivitu až 92 % a dosahuje výkonu 1139 W (+/- 57 W). Celkově tak lze v různých formách zachytit 2180 W. Ztráty systému jsou tak tvořeny např. stínem samotného ramena s přijímačem a odrazivostí zrcadla, která není 100%. Dle vědců by 8 takových zařízení mohlo v San Diegu za běžného dne vygenerovat 4,24 KWh elektrické a 17,6 kWh tepelné energie. Hovoří se také o tom, že cena energie by mohla dosahovat 3 centů (0,7 Kč) za kWh.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama