reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Solidigm (SK hynix) přijde se 61,44TB SSD s QLC čipy

17.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Solidigm (SK hynix) přijde se 61,44TB SSD s QLC čipy
Společnost Solidigm, která kdysi spadala pod Intel a nyní je součástí SK hynix, na prezentaci ukázala to, co se chystá v krátké budoucnosti ve třídě SSD úložišť. Nová 4. generace čipů QLC má přinést SSD s kapacitou až 61,44 TB.
SSD úložiště procházejí dalším vývojem, jehož výsledkem je postupný přesun k čipům, které jsou schopny uchovávat více bitů v jediné buňce. Ostatně 2bitové MLC dnes už u spotřebitelských modelů takřka nenajdeme, standardem jsou TLC a u levnějších modelů se vyskytují i 4bitové QLC. Společnost Solidigm, která vznikla z jedné divize společnosti Intel a která nyní spadá pod firmu SK hynix, na konferenci Tech Field Day pohovořila o vývoji na poli QLC čipů. Oznámeny zde byly nové čipy "4th Gen QLC", tedy 4. generace 4bitových QLC čipů.
 
Solidigm 4th Gen QLC
 
Ty budou existovat ve dvou variantách, přičemž obě dvě využívají 192vrstvých paměťových čipů. Jednou je Essential Enduarnce, druhou pak Value Endurance. Pokud jde o Essential Endurance, zde se bude zarovnávat do 4kB bloků a SSD budou v kapacitách od 3,84 TB do 30,72 TB, přičemž by měly zvládnout až 32 PBW. Jde o podniková SSD, takže nebudou k dispozici v klasických spotřebitelských formátech, ale dostupné mají být jako U.2, E3.S nebo E1.S.
 
Solidigm 4th Gen QLC
 
Value Endurance má zarovnávat na 16kB bloky a nabídka začne na 7,68 TB, přičemž maximem má být obří kapacita 61,44 TB. V tomto případě se hovoří o výdrži až na 65 PBW. Pokud jde o formáty, budou v nabídce jako U.2, E3.S nebo E1.L.
 
Solidigm 4th Gen QLC
 
Výhodou nových modelů má být solidní výkon na úrovni TLC modelů. Na přiloženém grafu je vidět o 24 % vyšší výkon proti konkurenčním TLC modelům a 6krát vyšší výkon proti jinému QLC. To znamená 113K IOPS a přenosové rychlosti 464 MB/s u 4K náhodných zápisů. V případě latencí je to podobné, ty jsou o 20 % kratší proti TLC a o 84 % kratší proti konkurenčním QLC (opačně to znamená 6,1× vyšší latence jiných QLC proti novým modelům od Solidigmu). Na trh se mají dostat v průběhu příštího roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama