reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda Cassini poslala snímky Saturnu z nové orbity

7.12.2016, Milan Šurkala, aktualita
Sonda Cassini poslala snímky Saturnu z nové orbity
NASA započala finální fáze výzkumu planety Saturn pomocí sondy Cassini. Ta nyní 20krát proletí kolem velmi tenkého prstence s označením F. Nyní byly zveřejněny snímky pořízené před prvním z průletů.
Sonda Cassini byla vypuštěna v roce 1997 a o sedm let později dorazila k planetě Saturn. Nyní se už ale blíží její konec. Začala totiž jedna z jejích posledních misí nazvaná Ring-Grazing Orbits. Její začátek byl 4. prosince, nicméně ještě předtím (2. a 3. prosince) se sondě podařilo vyfotit několik snímků severní hemisféry. Je zde vidět zajímavá bouře a nezvyklý šestiúhelníkový tvar. Tyto snímky si ve větším rozlišením můžete prohlédnout na stránkách NASA.


Saturn vyfocený sondou Cassini


Ve fázi Ring-Grazing Orbits sonda každý týden proletí kolem tenkého prstence F, další průlet nastane 11. prosince. Toto potrvá až do 22. dubna 2017, kdy měsíc Titan vychýlí dráhu sondy a začne poslední fáze výzkumu. Toto dostane sondu do větší blízkosti a bude obíhat mezi planetou a jejím nejvnitřnějším prstencem. Tato mezera má 2400 kilometrů.


Bouře na Saturnu


V této oblasti vykoná 22 oběhů, které skončí 15. září příštího roku. V tu dobu se ponoří hluboko do atmosféry planety a bude se snažit provést co nejvíce měření, jejichž výsledky bude posílat zpět na Zem, než se definitivně odmlčí a zmizí signál.

Zdroj: nasa.gov
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama