reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda Juno má vadný motor, ale pracovat může dál

8.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Sonda Juno má vadný motor, ale pracovat může dál
Sonda Juno obíhající kolem Jupiteru měla být již navedena z vysoce extentrické oběžné dráhy na daleko nižší, ovšem to se zatím nepovedlo. Rýsuje se tak možnost, že nakonec bude pracovat výrazně déle, než měla.
Tato možnost je velice reálná, neboť to vypadá, že motory na palubě Juno asi obsluhu NASA opravdu nezačnou poslouchat. Juno je přitom u Jupiteru už od července, kdy se k němu přiblížila velkou rychlostí, prolétla kolem něj a vydala se na velice extentrickou oběžnou dráhu, při níž byly zkoušeny přístroje. Sonda se nemůže usídlit natrvalo hned v blízkosti planety, protože ta by její přístroje zakrátko zničila a obsluha by měla jen krátký čas na provádění experimentů, komunikaci a další případné úkony.





Nicméně Juno měla 19. října zažehnout své motory, které by její 53,5denní oběžnou dráhu zkrátily na 14denní oběhy, v jejichž průběhu už se měla odehrávat u Jupiteru ta pravá věda. Právě v ten den se sonda dostala do perijovia, čili nejblíže k planetě a naplánován nebyl žádný vědecký experiment, nýbrž zažehnutí hlavního motoru, který měl Juno navést na novou oběžnou dráhu. Jenomže se zjistilo, že některé ventily se otevírají velice pomalu, což je vážná závada ovlivňující hlavní činnost motoru. NASA se tak rozhodla, že tentokrát nechá motor být a raději narychlo naplánovala nové vědecké experimenty. Jenomže problémy neskončily a vlivem softwarové chyby se Juno uvedla do bezpečnostního režimu, což znamená i odstavení všech vědeckých přístrojů, vystavení solárních panelů Slunci a čekání na příkazy ze Země. Dne 24. října se podařilo tento problém vyřešit, ale v tu dobu už byla sonda daleko od Jupiteru na cestě k dalšímu dlouhému oběhu.





NASA se nyní zabývá tím, zda půjde vyřešit problémy s motorem, ale zatím se neplánuje jeho zažehnutí v průběhu dalšího perijovia dne 11. prosince. Namísto toho se spíše počítá s tím, že motor nebude už nikdy zapnut, neboť jak říkají zástupci NASA, nebudou se o to pokoušet, pokud to nemohou udělat bezpečně. Ale to nakonec ještě nebylo rozhodnuto, takže uvidíme.

Rýsuje se tak možnost, že Juno nebude Jupiter obíhat do února roku 2018, kdy se měla vydat na své fatální setkání s Jupiterem, ale možná až do roku 2020. Oběhy budou bez zažehnutí motoru delší, možná stále 53,5denní, ale o to méně bude sonda vystavena radiaci, takže by jich nakonec mohla vydržet více. Jde totiž o problém akumulace radiace, ne času. Takový scénář by neohrozil prováděné vědecké experimenty, jen by celou misi zpomalil.

Vypadá to tak, že tu není problém, ale ten by mohl nastat v polovině roku 2019, kdy by Jupiter zastínil obíhající Juno na 6 až 10 hodin a po tu dobu sonda nebude napájena Sluncem, což ji ohrozí i poklesem teplot. V minulosti ji podobný výpadek již postil, ale nikdy na tak dlouhou dobu, takže pokud Juno setrvá na své aktuální orbitě, navigační obsluha bude muset tento problém nějak vyřešit.

Zdroj: The Verge
reklama