reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda Lucy ukázala zatmění Měsíce ze vzdálenosti 100 milionů kilometrů

23.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Sonda Lucy ukázala zatmění Měsíce ze vzdálenosti 100 milionů kilometrů
Sonda Lucy je na cestě k Jupiterovým Trojánům už od loňského podzimu a nyní se už nachází ve vzdálenosti kolem 100 milionů kilometrů od Země. Z ní se nedávno podívala na to, jak vypadá zatmění Měsíce. 
NASA vyslala Lucy na cestu ke Trojánům loni v říjnu a tentokrát využila raketu Atlas V společnosti United Launch Alliance. Jak ukazuje následující obrázek, Lucy se před cestou ke dráze planety Jupiter bude pohybovat ještě ve vnitřní části Slunečního systému, z níž se začne vzdalovat až po dvou gravitačních manévrech s využitím Země. 
 
 
Na cestě do L4 Lucy narazí na osamělý (52246) Donaldjohanson zobrazený bílou barvou a pak už v samotném libračním bodě prozkoumá postupně objekty (3548) Eurybates (bílý) i s jeho satelitem a dále to budou (15094) Polymele (růžový), (11351) Leucus (červený) a (21900) Orus (červený). Pak se už sonda vydá opět do středu soustavy, prolétne opět kolem Země a v L5 navštíví (617) Patroclus-Menoetius (růžový).
 
Aktuálně se Lucy nachází ve vzdálenosti přibližně 100 milionů kilometrů od Země, což jsou asi dvě třetiny vzdálenosti Země od Slunce. Z ní by se už ale případnému pozorovateli jevila soustava Země s Měsícem téměř jako jeden bod, neboť je od sebe dělí úhel jen 0,2° (záleží pochopitelně i na postavení těles). To je pro představu dle NASA podobné, jako bychom se snažili rozlišit světla automobilu ze vzdálenosti 400 metrů, ovšem s tím, že jedno z nich září mnohem silněji. 
 
 
Kamera L'LORRI se svým vysokým rozlišením ale zvládla vytvořit kratinké video, v němž je zachycen Měsíc, který se právě schoval do stínu Země. Jde spíše o časosběrný záběr, neboť na něm můžeme jasně pozorovat rotaci Země a jde ve dvou sekundách o téměř tři hodiny reálného času z 15. a 16. května. Škoda jen, že L'LORRI už nesledovala Měsíc, jak se opět vynořil ze stínu. Je vhodné také poznamenat, že Měsíc by se na neupraveném videu jevil jako velice mdlý, a tak byl jeho jas zvýšen na šestinásobek. 
 
Lucy se aktuálně opět blíží k Zemi, neboť 16. října ji už čeká její první gravitační manévr, s jehož pomocí nabere vyšší rychlost, která podstatně prodlouží její oběžnou dráhu s mnohem vzdálenějším odsluním. Pak už bude moci sonda ve svém druhém manévru přiletět k Zemi mnohem vyšší rychlostí a vydat se poté rovnou k Trojánům umístěným ve 4. libračním bodu Jupiteru. 


reklama