reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony potvrzuje záměr nadále vydávat exkluzivity i na PC

31.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Sony potvrzuje záměr nadále vydávat exkluzivity i na PC
Vypadá to, že Sony nám do puntíku naplní přísloví mluvící o tom, že když dva se perou, třetí se směje. Vysmátí mohou být právě hráči vlastnící PC, kteří právě mohou těžit ze souboje Microsoftu a Sony. 
Už nějaký ten rok je zřejmé, že Microsoft chce využít PC v souboji Xboxu s konkurenční platformou PlayStation. Má k tomu výhodnější pozici jako tvůrce operačního systému Windows, který je hráči na PC zdaleka nejvyužívanější a který je nyní už v podstatě pod hlavičkou Xboxu propojen s konzolovou platformou. Microsoft tím bude mít možnost oslovit hned dva velké tábory hráčů, a to nově i s využitím své rostoucí základny herních studií, která budou tvořit příslušné tituly. Jak tedy už dříve uvedl xboxový šéf Phil Spencer, v Microsoftu se jeho divize konečně začala brát vážně a my můžeme dodat, že je to vidět. 
 
 
Sony přitom už dokázalo na tento vývoj reagovat. Na PC se objevil třeba titul Death Stranding a máme tu také PC verzi Horizon: Zero Dawn. A tím to dle vyjádření Sony rozhodně nemá končit, což jistě nepotěší některé příznivce platformy PlayStation, kteří z nějakého důvodu neradi vidí to, že se jejich oblíbené hry dostávají i na PC. 
 
Firma tak ve svém dokumentu uvádí, že bude i nadále zkoumat možnosti rozšíření vlastních herních titulů na platformu PC, a to za účelem navyšování jejich výnosnosti. V konečném důsledku tak jde pochopitelně o peníze, ovšem pro uživatele PC to znamená, že z jejich platformy se stane jakési válečné území, kde se utká Microsoft se Sony a na rozdíl od opravdového konfliktu je to veskrze vítaná věc. 
 
Uvidíme však, co to bude v případě Sony znamenat v praxi. Nelze automaticky očekávat, že platformní exkluzivity začnou být v dohledné době ihned po svém vydání k dispozici i pro PC. Tato strategie může zahrnovat třeba jen starší hry, což je případ právě i Horizon: Zero Dawn. Anebo může jít o přístup, jaký Sony využilo v případě hry Death Stranding, která byla krátce před svým vydáním pro PS4 slíbena i ve verzi pro PC, která dorazila o sedm měsíců později.  


reklama