reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Soutěž s ATi o Radeon X700 a X800XL - vyhlášení

5.9.2005, Zdeněk Kabát, článek
Soutěž s ATi o Radeon X700 a X800XL - vyhlášení
Díky dvacátým narozeninám společnosti ATi Vám můžeme přinést soutěž o dvě nové grafické karty Radeon X700 a X800XL, které nám do soutěže věnoval "oslavenec". Úkolem je odpovědět pokud možno správně na několik otázek v našem kvízu. Dnes se podíváme na správné odpovědi a vyhlášení výherců obou grafických karet.5.9.
5.9.2005 - VYHLÁŠENÍ!

Protože včera o půlnoci skončila možnost zasílání odpovědí do soutěže, přinášíme dnes vyhlášení. Odpovědí nepřišlo málo - z celkového počtu 1433 mailů jich bylo správných 691. Tyto správné odpovědi jsme očíslovali v pořadí v jakém přišly a generátorem náhodných čísel na Random.org (vybírá náhodná čísla na základě atmosferického šumu) vylosovali dva výherce. Těmi se stávají:
  • Radeon X700 - Jakub Sobotka
  • Radeon X800XL - Marek Skalka

Gratulujeme! Oba výherci byli informováni mailem.

A samozřejmě se ještě zastavím u správných odpovědí s menším vysvětlením:

1. Kdo je současným CEO (Chief Executive Officer) společnosti ATi Technologies?
    b) Dave Orton

Hned v první otázce bylo asi nejvíce chyb, protože mnoho z vás vybíralo jako CEO K.Y.Ho. Ten je sice zakladatelem společnosti a dlouho působil v jejím čele, ovšem loni předal funkci nejvyššího ředitele Davu Ortonovi.

2. Jak se jmenuje technologie ATi pro správu anti-aliasingu a anizotropního filtrování?
    c) SmoothVision

Zde je odpověď jednoznačná a nepotřebuje, doufám, vysvětlení.

3. Kolik aktivních pixel pipeline obsahuje GPU na grafické kartě Radeon X800 (R430)?
    b) 12

Další otázka, ve které se dost chybovalo. Schválně jsem zvýraznil slovo "aktivní", protože z celkového počtu 16 fyzických pipeline jich Radeon X800 s jádrem R430 obsahuje aktivních jen 12.

4. Součástí grafického čipu Radeon X300SE je mimo jiné i technologie:
    a) HyperMemory

Možná trochu diskutabilní otázka, ale při bližším zkoumání je správná jen odpověď HyperMemory. CrossFire jako takový totiž není součástí žádného grafického čipu, ale jen grafických karet CrossFire Edition a základních desek Radeon Xpress 200 CE.

5. Rodina multimediálních akcelerátorů společnosti ATi se nazývá:
    c) All-In-Wonder

Někteří si v diskusi stěžovali na marketingové označení "multimediální akcelerátor", ale většina z vás odpověděla správně, tedy All-In-Wonder. Radeony jsou běžné grafické karty, FireGL pak profesionální modely.



ATi Technologies letos slaví dvacetileté výročí od svého založení a rozhodlo se to pojmout ve velkém stylu. Na toto jubileum bylo upozorňováno již na CeBITu tím, že si společnost pronajala jednu celou (a nutno říct nemalou) halu. Sobotní narozeniny nám otevřely možnost uspořádat soutěž pro vás, naše čtenáře. Soutěžit se bude o grafické karty Radeon X700 pro AGP a X800XL pro sběrnici PCI Express.

Pokud Vás zajímají detaily o dvacetileté historii ATi Technologies, připravil jsem poměrně rozsáhlý článek, ve kterém jsou všechny hlavní body zmíněné. Chcete-li si ho přečíst, není nic jednoduššího než kliknout na následující odkaz - 20 let historie ATi v kostce.

Radeon X700 je grafická karta postavená na jádře RV410 a je odvozena od R423. Základem je 0,11mikronové jádro se 120 miliony tranzistory, které tikají na frekvenci 400MHz, zatímco paměti DDR připojené 128-bitovou sběrnicí jsou taktovány na 250MHz (500MHz DDR). Uvnitř čipu byste nalezli hned 6 vertex pipeline a 8 pixel pipeline, což dává kartě poměrně slušný geometrický i renderovací výkon. Radeon X700 podporuje DirectX 9.0b Shader Model 2.0, obsahuje technologii SmoothVision HD pro kvalitní FSAA a AF a dále umí např. akcelerovat video (VideoShader HD). Běžná cena se pohybuje kolem 3 500 Kč.






Radeon X800XL je naproti tomu karta hi-endová, o čemž svědčí i jádro R430. To je také vyrobeno 110nm procesem, ale obsahuje 160 milionů tranzistorů, které jsou z většiny použity pro jeho 16 pixel pipeline. Paměti obsahuje tato karta 256MB a jedná se o GDDR3 připojenou přes 256-bitovou sběrnici. Frekvence jsou velmi solidních 400/500MHz a po přetaktování lze získat ještě více. Stejně jako Radeon X700Pro obsahuje i tento čip technologie SmoothVision HD, SmartShader HD, HyperZ HD apod. Svou pověst si získala hlavně díky skvělému poměru cena/výkon. Na maloobchodě stojí dnes přibližně 9 000 Kč.






Soutěž o tyto grafické karty je velmi jednoduchá. Stačí správně odpovědět na následujících 5 otázek a výsledky poslat nejpozději do 4. září společně s Vaším celým jménem na e-mailovou adresu k.polivka(zavináč)tt.cz. Ze správných odpovědí budou poté vylosováni dva výherci grafických karet od ATi. Zde jsou otázky:


1. Kdo je současným CEO (Chief Executive Officer) společnosti ATi Technologies?
    a) Kwok Yuen Ho
    b) Dave Orton
    c) Chris Hook

2. Jak se jmenuje technologie ATi pro správu anti-aliasingu a anizotropního filtrování?
    a) SmartShader
    b) HyperZ
    c) SmoothVision

3. Kolik aktivních pixel pipeline obsahuje GPU na grafické kartě Radeon X800 (R430)?
    a) 8
    b) 12
    c) 16

4. Součástí grafického čipu Radeon X300SE je mimo jiné i technologie:
    a) HyperMemory
    b) CrossFire
    c) TurboCache

5. Rodina multimediálních akcelerátorů společnosti ATi se nazývá:
    a) Radeon
    b) FireGL
    c) All-In-Wonder

6. (Bonus) Jaké rozhraní grafické karty momentálně používáte?
    a) PCI
    b) AGP
    c) PCI Express


Šestá otázka samozřejmě nebude započítávána, uvedl jsem ji jen jako menší průzkum, jehož výsledky případně uveřejním po ukončení soutěže. Vyhlášení bude následovat v pondělí 5.9. a vylosovaní výherci budou poté kontaktování mailem. Přeji hodně štěstí!
reklama