reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX Inspiration4 vzlétá se 4 civilisty v noci směrem na orbitu Země

15.9.2021, Milan Šurkala, aktualita
SpaceX Inspiration4 vzlétá se 4 civilisty v noci směrem na orbitu Země
Na Netflixu běží už přes týden dokument Countdown: Inspiration4 Mission To Space. Mapuje čtveřici civilistů, kteří se se SpaceX vydají do Vesmíru na orbitu Země. Chcete-li, můžete za pár hodin sledovat přímý přenos.
Před měsícem jsme vás informovali, že se na Netflixu objeví dokument Countdown: Inspiration4 Mission To Space. Mapuje vesmírnou misi Inspiration4 od SpaceX, která má za úkol vybrat 200 mil. USD pro nemocnici Jude Children’s Research Hospital v Memphisu v Tennessee, která se věnuje dětem s rakovinou. Nahoru do Vesmíru na orbitu Země poletí na 3 dny 4 civilisté, kde každý reprezentuje jinou vlastnost.
 
 
Jared Isaacman je velitelem mise, zaplatil všem čtyřem letenky a reprezentuje "vedení". Hayley Arceneaux je 29letou zdravotní sestrou ve zmíněné nemocnici a jako dítě zde byla hospitalizována s rakovinou kosti, reprezentuje tak "naději". Dr. Sian Proctor je pilotkou a profesorkou biologie, jejím celoživotním snem bylo se vydat do Vesmíru. To je spojeno i s tím, že její otec byl jedním z těch, kdo pomáhali navigovat misi Apollo 11. Sám Armstrong mu poděkoval za pomoc, věnoval mu autogram, a Proctor ho po několika desítkách let opatrování jako rodinného dědictví vynese do Vesmíru. V tomto případě reprezentuje "prosperitu". Posledním bude Christopher Sembroski, který byl šťastným vítězem losování mezi těmi, kteří nemocnici věnovali peníze. Reprezentuje tak "štědrost".
 
 
První 4 díly dokumentu jsou už k dispozici na Netflixu. Mapují přípravy na misi i zákulisí celé akce včetně životních zlomů všech protagonistů i příběhy některých lidí ze SpaceX. Občas se tu mihne i Elon Musk, tomu je ale v dokumentu dáván minimální prostor a nezastiňuje tak ostatní. Za pár hodin dojde k onomu letu, ke kterému vše směřuje. Letové okno začne v noci, ve čtvrtek 16. září ve 2:02. Sledovat to můžete na Internetu a nejen na Netflixu. Živý přenos z příprav a letu bude k dispozici na YouTube kanále Netflixu od 1:00, nicméně na kanále SpaceX bude mapování událostí rozsáhlejší a začne už dnes ve 21:45.
 
Zdroj: space.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama