reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX uvedlo Starshield aneb Starlink pro vládní a vojenské účely

6.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
SpaceX uvedlo Starshield aneb Starlink pro vládní a vojenské účely
SpaceX rozšiřuje pole působnosti pro své satelitové internetové připojení Starlink. Lépe řečeno, nově nabízí speciální variantu pro vládní a vojenské účely, která je nazvána Starshield. Nabídne např. end-to-end šifrování a další funkce.
Asi nikoho moc nepřekvapí, že SpaceX, která létá pro NASA do vesmíru, pracuje také na dalších technologiích, které se mohou hodit vládě a armádě. Pro účely národní bezpečnosti tak spouští novou službu Starlink Starshield, která je jakousi bezpečnější variantou Starlinku. Satelity umožní detailnější pozorování Země díky dalším senzorům a mohou posílat zpracovaná data přímo uživateli. Zajišťují také zabezpečenou komunikaci díky end-to-end šifrování a možnost zajištění přídavných funkcí podle přání zákazníků díky své modularitě.
 
SpaceX Starshield
 
Zajímavou funkcí je laserový terminál, který může být integrován do vlastních satelitů uživatelů, a tyto partnerské satelity tak mohou být součástí sítě Starshield. Starshield tak nemusí obsahovat výhradně satelity od SpaceX. Velkou výhodou je i to, že SpaceX létá do vesmíru poměrně často, takže dokáže rychle reagovat na potřeby zákazníků a požadované satelity mít na orbitě docela rychle schopné k provozu. Více detailů ke službě ale SpaceX nezveřejnilo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama