reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Speciální robot bude malé děti učit cizí jazyky

7.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Speciální robot bude malé děti učit cizí jazyky
Roztomilí roboti mohou být pro děti příjemným prostředkem, který je může učit nové schopnosti a dovednosti. Vědci na univerzitě v Tilburgu proto vyvíjí speciálního sociálního robota, který bude malé děti učit cizím jazykům.
Vědci v Tilburg center for Cognition and Communication (TiCC) na univerzitě v Tilburgu vyvíjí nového sociálního robota, který má jméno L2TOR (čti el tutor). Ten by měl pomáhat při výuce cizích jazyků u velmi malých dětí kolem tří až čtyř let. Takto malý věk byl vybrán proto, že děti se v těchto letech učí cizí jazyky velmi snadno. Cílem je učit angličtinu u dětí, které umí nativně holandsky, německy nebo turecky, podobně by pak měl učit děti tureckých imigrantů německy a holandsky.


Sociální robot L2TOR


Děti reagují na robota docela různě. Mnoho z nich reaguje pozitivně už od začátku, ale nemálo z nich se robota bojí, přestože vypadá docela roztomile. Dětská zvědavost ale obvykle převáží a i tyto děti se časem s robotem zkamarádí. Celkem bylo vybráno pět předškolních ústavů a center, roboti pak zde dostávají lidštější jméno jako např. Robin. Výzkumníci se pochopitelně dotázali rodičů, zda tento experiment schvalují (děti se při interakci s robotem natáčí na video) a poměrně velká část z nich souhlasila.


L2TOR


První část experimentu už běží a v následujících dnech by měla skončit. V této fázi se především zkoumají reakce dětí na robota a jak udělat interakci mezi robotem a dítětem více přirozenou, méně stresovou a příjemnější pro dítě. Projekt je financován z evropských prostředků a měl by běžet až do prosince roku 2018. Poněvadž jde o robota, v případě kladných výsledků nebude žádný problém jej lehce přeprogramovat a dodat další cizí jazyky pro použití v jiných zemích.

Zdroj: extrahw.com, tilburguniversity.edu, l2tor.eu
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama