reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Specifikace Core i7 Extreme "Ivy Bridge" na světě

1.4.2013, Jan Vítek, aktualita
Specifikace Core i7 Extreme "Ivy Bridge" na světě
Intel v této době nemá potřebu spěchat s novými procesory, které patří k desktopové špičce. Na trhu tak stále jsou Core i7 Extreme Edition, jež jsou stále založeny na jádrech Sandy Bridge-E, i když další generace desktopových procesorů (Ivy...
Intel v této době nemá potřebu spěchat s novými procesory, které patří k desktopové špičce. Na trhu tak stále jsou Core i7 Extreme Edition, jež jsou stále založeny na jádrech Sandy Bridge-E, i když další generace desktopových procesorů (Ivy Bridge) je již dávno na trhu. Nicméně nyní se již objevily alespoň základní specifikace chystaných Ivy Bridge-E, které se objeví s číselným označením 4000 využitým také nejnovější generací desktopových procesorů Haswell.





S jádry Ivy Bridge-E se mají objevit (alespoň prozatím) tři nové procesory Core i7-4960X, Core i7-4930K a Core i7-4820K, z nichž dva prvný nabídnou šest jader a poslední čtyři. Oproti dnešním Sandy Bridge-E by toho neměly nabídnou o moc více. Očekávat můžeme mírná vylepšení, jaká přinesly oproti klasickým Sandy Bridge dnešní Ivy Bridge, čili konkrétně pokročilejší výrobní proces a o něco vyšší pracovní frekvence. Limit TDP zůstane stejný, a to 130 W (s výjimkou dnešního Core i7-3970X).





Výhodou nových procesorů bude kromě již uvedeného ještě možnost pracovat s rychlejšími paměťmi 1866 MHz, takže se bohužel nedočkáme více jader, i když by to mělo být technologicky možné. Na druhou stranu aspoň zůstane stejný socket, čili LGA 2011. Nicméně v druhé polovině tohoto roku se mají objevit procesory Xeon (Ivy Bridge-EP) se dvanácti fyzickými jádry a 30 MB L3 cache, což už platí za slušný pokrok oproti osmi jádrům a 20 MB L3 cache v Sandy Bridge-EP.





Procesory Core i7-4960X, Core i7-4930K a Core i7-4820K však prý můžeme očekávat na trhu pravděpodobně až v listopadu.

Zdroj: X-bit labs
reklama