reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spekuluje se, že Nvidia možná opustí řadu GeForce MX, iGPU jsou moc výkonná

24.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Spekuluje se, že Nvidia možná opustí řadu GeForce MX, iGPU jsou moc výkonná
Začíná se spekulovat, že by z nabídky mohla vymizet řada mobilních dedikovaných grafických karet GeForce MX. Důvodem by totiž mohl být hodně vysoký výkon integrovaných grafických čipů v moderních procesorech.
Server ITHome vyslovil spekulaci o tom, že by Nvidia mohla ukončit výrobu dedikovaných grafických čipů GeForce MX. Nejde sice o zákulisní informaci, nicméně faktem je, že domněnky se zakládají na relevantních argumentech, a proto se na ně podíváme. Hovoří se totiž o tom, že nové procesory Ryzen 7040 Phoenix mají obsahovat integrovaný grafický čip Radeon 780M s architekturou RDNA 3. Problém pro Nvidii je zde v tom, že se očekává výrazné překonání výkonu nynějších karet GeForce MX570. A to nastoluje oprávněnou otázku, zda je vlastně pro řadu MX místo na trhu.
 
Nvidia GeForce MX570
 
Jak připravované procesory AMD Ryzen, tak i nové Intely s jejich tGPU (Tiled-GPU), mají přinést výrazně vyšší výkon integrovaných GPU v procesorech než dosud. Ten by měl překonávat řadu MX, která by se sice mohla v další generaci teoreticky posunout výše, ale to už se zase dostáváme do sféry nejslabších GeForce RTX. Takže zde mizí výkonová mezera, kterou by další MX vlastně mohly vyplňovat. Podobně je to i se spotřebou. MX570 pokrývá rozsah 15-25W, ale nač dávat do notebooku GPU, když už obsahuje podobně výkonné GPU v procesoru a MX není vzhledem k výkonu výrazně úspornější? Nejslabší RTX pak začínají podle verze někde okolo 30 až 35 W.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama