reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Špionážní satelit prolétl blízko nad ISS, podivná náhoda?

15.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Špionážní satelit prolétl blízko nad ISS, podivná náhoda?
Nedávno vypuštěný americký špionážní satelit přelétl relativně blízko přímo nad Mezinárodní vesmírnou stanicí a jak je to možné, to ví pouze NRO - National Reconnaissance Office. Ostatní to vidí buď jako záměr, nebo jako trestuhodnou nedbalost.
Zhruba před šesti týdny vystartovala do vesmíru raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která na nízkou orbitu vynesla z Kennedyho vesmírného centra jistý satelit, který je veřejně označován prostě jako USA 276. Spravuje jej organizace NRO, National Reconnaissance Office, čili prostě špionážní služba spadající pod Ministerstvo obrany. O tomto satelitu se tak přirozeně veřejně není téměř nic, ovšem amatérští astronomové mají možnost pohyb tohoto satelitu sledovat, aby mohli z jeho orbity usuzovat, k čemu asi tak může sloužit. 
  
 
Právě jeden z nich, Ted Molczan, objevil, že 3. června satelit USA 276 zkřížil dráhu Mezinárodní vesmírné stanice, od níž jej mělo dělit jen vertikálních 4,4 až 6,4 kilometrů. Molczan k tomu řekl, že dle jeho názoru nejde o žádnou náhodu, ale záměr, ovšem k tomu samozřejmě nemá žádné důkazy. 
 
Server Ars Technica se ohledně této události dotazoval těch pravých lidí, a sice i jednoho z astronautů, kteří dříve stanici veleli. Ti vesměs uváděli, že na takovéto náhody nevěří, ale zároveň neví, proč by se NRO měla o tak blízký průlet snažit. 
 
Jonathan McDowell, expert na vypouštění a sledování satelitů, také potvrdil, že tak blízký průlet rozhodně není normální. Zůstává tu možnost, že šlo o náhodu, ale v takovém případě by šlo o trestuhodnou neschopnosti NRO. I dle něj tak šlo spíše o záměr. 
 
Můžeme tak uvažovat, že si NRO chtěla při blízkém průletu kolem ISS něco vyzkoušet, třeba nějaké sledovací zařízení. K tomu McDowell ale řekl, že by pak předpokládal změnu směru satelitu, ale ta nenastala a satelit zůstal na stejné dráze. Stejně tak by předpokládal, že americká vláda bude informovat Rusko i další členy podílející se na provozu ISS. Zvláště ale Rusy, neboť právě v jejich kompetenci je manévrování s ISS, která se tak může vyhýbat vesmírnému smetí a trysky na stanici by mohly případně zasáhnout, kdyby se průlet nevyvíjel dle představ. Americké úřady včetně NASA ale zatím mlčí. 
 
reklama