reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spire ohlásil ventilátory s ložisky NanoTech

19.6.2012, Jan Vítek, aktualita
Spire ohlásil ventilátory s ložisky NanoTech
Již před dlouhými lety přišla firma Nanoxia s ventilátory, které slibovaly ložiska vyrobená s přispěním nanotechnologií. Nyní stejnou věc uvádí i firma Spire, která pedstavila nové NanoTech Bearing Fan Series. Jejich ložiska mají být velmi...
Již před dlouhými lety přišla firma Nanoxia s ventilátory, které slibovaly ložiska vyrobená s přispěním nanotechnologií. Nyní stejnou věc uvádí i firma Spire, která pedstavila nové NanoTech Bearing Fan Series. Jejich ložiska mají být velmi přesně vyrobena, aby poskytla tichý chod a dlouhou životnost.





Ložiska jsou vyrobena ze stejného materiálu jako některé keramické nože, tedy z oxidu zirkoničitého a využívají mazivo s nanočásticemi, alespoň dle tiskové zprávy. Díky tomu Spire slibuje, že životnost jeho nových modelů dosahuje ž 70000 hodin a hlučnost má být oproti ventilátorům s kuličkovými ložisky o 2 - 3 dBA nižší. Krom toho mají být také snadnější na sestavení a ložiska mohou mít menší, což nechá více místa pro samotné lopatky.

Nové ventilátory také startují již při napětí 3,8 V a budou k dispozici s PWM řízením otáček a/nebo s modrými či červenými LED pro podsvícení. A stejně jako třeba moderní ventilátory Noctua mají rohy opatřené měkkými podložkami pro utlumení vibrací. Cena startuje na 10 euro a jako první bude k dispozici 120mm kousek SP12025N7L4-B-PWM, který již míří na trh.

Více informací se dozvíte na stránkách výrobce (viz zdroj).

Zdroj: TZ Spire
reklama