Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Společnost ESET varuje: Vánoce přináší zvýšené elektronické nebezpečí

13.12.2007, Milan Šurkala, aktualita
Společnost ESET varuje: Vánoce přináší zvýšené elektronické nebezpečí
Společnost ESET je známá především svým antivirovým software NOD32 Antivirus a řešením ESET Smart Security. Představitelé firmy varují uživatele všech počítačů před škodlivými útoky, které se zejména o svátcích stupňují. Vánoce nejsou žádnou...
Společnost ESET je známá především svým antivirovým software NOD32 Antivirus a řešením ESET Smart Security. Představitelé firmy varují uživatele všech počítačů před škodlivými útoky, které se zejména o svátcích stupňují. Vánoce nejsou žádnou výjimkou. Do kategorie "nebezpečných" svátků spadá ještě Valentýn a Halloween.



Poněvadž v tyto svátky je obvyklé přeposílání nejrůznějších vánočních přání, uživatelé pak otvírají i více podezřelé maily než obvykle. Nesejde na tom, že jsou často v angličtině. Velkého rozšíření se dočkal červ z rodiny Nuwar. Příloh může být několik, nejčastěji se nyní vyskytuje s přílohou Happy X-Mas. Její spuštění dovolí červu napadnou počítač, vytvořit tzv. "botnet", skupinu klientů s jedním správcem, kteří pak začnou z počítače hromadně odesílat spam.

U nás je nejrozšířenějším škodlivým kódem Win32/Adware.Virtumonde, který otevírá hromadu pop-up oken, modifikuje výsledky vyhledávání a pochopitelně se snaží být nenalezen. Zvýšení počtu adware se sebou nesou podle představitelů ESETu také P2P sítě, kde se kupí spousta nelegálního obsahu.

Zdroj: TZ ESET
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.