reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Společnosti Asus a Gigabyte se spojují

8.8.2006, Milan Šurkala, aktualita
Společnosti Asus a Gigabyte se spojují
Máme zde další velký obchod. Dva velcí výrobci základních desek, grafických karet a další elektroniky, společnosti Asus a Gigabyte, vytvořily nový joint venture, kde bude mít Gigabyte 51% podíl a Asus zbývajících 49%. Kapitál nově vytvořené...
Máme zde další velký obchod. Dva velcí výrobci základních desek, grafických karet a další elektroniky, společnosti Asus a Gigabyte, vytvořily nový joint venture, kde bude mít Gigabyte 51% podíl a Asus zbývajících 49%. Kapitál nově vytvořené společnosti činí 244 milionů dolarů.



Nová společnost zatím nemá jméno, ale začne oficiálně fungovat začátkem příštího roku, od 1. ledna 2007. Výsledné výrobky budou prodávány pod značkou Gigabyte. CEO společnosti bude pocházet z firmy Gigabyte stejně jako tři další ředitelé a supervizor správní rady. Zbývající dvě křesla v radě připadnou společnosti Asus.



Obě firmy si od tohoto kroku slibují snížení výrobních nákladů a lepší konkurenceschopnost proti ostatním tchajwanským značkám jako jsou ECS, MSI a především Foxconn (Hon Hai Precision Industry). Právě poslední zmiňovaná společnost chtěla Gigabyte odkoupit, čímž bylo spojením Asusu a Gigabyte zabráněno.

Asus prodal v roce 2005 kolem 52 milionů základních desek, pro tento rok se očekává 60 milionů kusů. U společnosti Gigabyte to činí 15,85 milionu, resp. 18 milionů. Grafických karet Asus pak bylo v minulém roce vyrobeno 9,6 milionů kusů, odhad pro tento rok není znám. Gigabyte pak dodal na trh 3,7 milionů grafických karet, pro tento rok se očekává 4,4 milionu.

Zdroj: www.dailytech.com, www.digitimes.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama