reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spolehlivost HDD dle cloudové firmy - Hitachi vede

22.1.2014, Jan Vítek, aktualita
Spolehlivost HDD dle cloudové firmy - Hitachi vede
Společnost Backblaze se zabývá poskytováním cloudových služeb, takže využívá desítky tisíc pevných disků. Takové množství již může ukázat relevantní informace týkající se jejich spolehlivosti, což se týká produktů Hitachi, Seagate a WD.
Na blogu společnosti Backblaze se objevil nový příspěvek s názvem: "Který disk bych si měl koupit?", jenž nám může napomoci při volbě nového modelu s ohledem na jeho spolehlivost. To je dnes u pevných disků asi nejdůležitější otázkou, neboť jde o vhodná média pro ukládání velkého množství dat a otázka jejich výkonu kvůli nástupu SSD už ustoupila stranou.





Společnost Backblaze ve svých tzv. Storage Pods provozuje RAIDová pole s kapacitou až 180 TB. Celkem pak tato firma provozuje více než 27 tisíc pevných disků, a to od výrobců Seagate, WD, Hitachi, Toshiba a Samsung. Nicméně ve srovnání jsou zahrnuty pouze disky Hitachi, Seagate a Western Digital. Firma uvádí, že disky Western Digital Green 3TB a všechny Seagate a Toshiba byly ze srovnání vyjmuty, protože dle Backblaze byly příliš nespolehlivé, za což prý mohly silné vibrace od masy pracujících disků a také to, že jde o úsporné modely, jež v daném prostředí často zastavovaly své plotny, což jim dlouhodobě škodilo. Pro velké servery jsou prostě určeny specializované disky, jako je třeba řada WD Red. Navíc jde i o to, že disků Toshiba a Samsung firma Backblaze provozuje dohromady jen pár desítek, z čehož by se těžko mohly vyvozovat nějaké závěry.





Podívejme se tedy na zveřejněné výsledky, a to v souhrnném grafu, zatímco podrobné informace o jednotlivých modelech najdete v tabulkách na blogu Backblaze. Toto srovnání si neoblíbí zvláště firma Seagate, u níž se ukazuje v porovnání s WD a především Hitachi velmi vysoké procento selhání, a to až 14 procent za rok. Vedle toho tu je i časový graf, který udává, kolik procent disků daných značek přežije po dobu tří let. Po jednom roce jsou výsledky srovnatelné, ale zatímco disky WD a Hitachi přeživší první měsíce už zpravidla drží, u Seagate jde o postupný sestup až na 73,5 %.

Nicméně to neznamená, že všechny disky některé značky jsou dobré nebo špatné, na to je třeba si pročíst tabulky na blogu Backblaze. Co se týče firmy Seagate, v dobrém světle se ukázal 4TB model Seagate Desktop HDD.15 (ST4000DM000), alespoň dle dosavadních zkušeností, které nejsou tak dlouhé jako u jiných modelů. Od Western Digital pak zpráva doporučuje 3TB disk WD Red (WD30EFRX), ovšem dle údajů mají nejvyšší spolehlivost modely Hitachi GST Deskstar 5K3000 (HDS5C3030ALA630) a Hitachi Deskstar 7K3000 (HDS723030ALA640), oba s kapacitou 3 TB a 0,9 % havarovaných disků za rok.

Zdroj: Backblaze
reklama