Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - úvod

30.11.2006, redakce SHW, článek
Srovnávací test PC - úvod
Pomalu se blíží konec roku, a proto tu máme náš obvyklý srovnávací test osobních počítačů. Nejdříve si počítače představíme a na závěr si provedeme vyhodnocení. Letošního testu se zúčastnilo 7 počítačů od různých firem, zítra si představíme první z nich.
Nyní bych tedy touto cestou nastínil osnovu celého testu a zmínil některé záležitosti, na které je vhodné poukázat předem. Jak už je zmíněno v perexu, forma prezentace bude stejná jako u předchozího testu počítačových sestav na konci loňského roku. Po tomto úvodu bude následovat několik samostatných článků pojednávajících vždy o jednom konkrétním počítači, které budou obsahovat veškeré informace a postřehy včetně výsledků testů formou shrnující tabulky.

Až tyto samostatné recenze odezní, bude následovat závěrečný článek mající na starosti vyhodnocení celého testu v podobě souhrnného porovnání všech kladů a záporů každého počítače, kompletního porovnání všech výsledků výkonnostních testů formou souhrnných grafů a ocenění několika jedinců z různých úhlů pohledu. Každá recenze bude začínat detailními pohledy na počítač, popisem použitých komponent a způsobu sestavení. Dále se zaměříme na systém chlazení a hlučnost při provozu.

Počítače k nám dorazily s již nainstalovaným operačním systémem, ovladači i případnými dalšími programy. Testy ale probíhaly s nainstalovanými nejnovějšími ovladači (všechny počítače tedy měly stejné podmínky v tomto směru).

V případě výkonnostních testů jsme se snažili o různorodé zastoupení a zaměření na jednotlivé subsystémy a aplikace odlišného charakteru. Herní testy zde měly následující zastoupení: Far Cry, Chronicles of Riddick, Call of Duty 2, Company of Heroes, F.E.A.R. ve 3 rozlišeních (800x600, 1024x768, 1280x1024). Pro mnohem detailnější porovnání jednotlivých grafických karet nahlédněte do obsáhlých srovnávacích testů na toto téma zaměřených.

Testy procesoru
Grafické testy
POV-Ray 3.6
3DMark03 v3.6.0
PCMark05
3DMark05 v1.2.0
ScienceMark
3DMark06 v1.0.2
Windows Media Encoder
Kribibench 1.1
winLAME
Cinebench 9.5
WinRAR
Far Cry
Cinebench 9.5
Chronicles of Riddick
Ikona Odkaz na databázi
Call of Duty 2
Ikona Odkaz na databázi
Company of Heroes
Ikona Odkaz na databázi
F.E.A.R.
Testy paměťového subsystému
Testy diskových řadičů
PCMark05
h2benchw
ScienceMark
PCMark05
Testy integrovaného audia - zátěž CPU
Diagnostické utility
RightMark 3DSound (v2.3)
Speedfan (v4.31)
3DMark03 (v3.6) - audio testy
Ikona Odkaz na databázi

Jak tedy z předešlého přehledu vidíte, své zastoupení zde najdou testy praktické i syntetické. Jedná se ale spíše o takové ilustrační porovnání, jelikož v případě porovnávání hotových počítačů na prvním místě nejde ani tak o konkrétní čísla výkonnostních testů, ale hlavně o kombinaci všech komponent a tedy o fakt, jak se zvolené komponenty k sobě hodí - samozřejmě s ohledem na to, k jakým účelům používání je počítač navržen.

Vyváženost jednotlivých komponent vzhledem k jejich výkonu/schopnostem a ceně bylo, je a vždy bude jeden z hlavních ukazatelů rozumně sestaveného počítače. My jsme jako zaměření počítače stanovili stejné jako loni, tedy následující: "Počítač zaměřený na hry a multimédia" s operačním systémem Windows XP Home Edition nebo Windows XP Professional, případně Windows XP MCE - dohromady jako celek s cenou do 30 000,- Kč včetně DPH. Uvidíme tedy, jak se ve světle těchto kritérií zúčastnění se svými stroji předvedli. Konkrétně se postupně setkáme s počítači pocházejícími od následujících firem:
  • 100MEGA distribution (počítač značky HAL3000)
  • ALFA COMPUTER CZ
  • BGS LEVI Czech (počítač značky LYNX)
  • FOX COMPUTER CZ
  • LOSAN Computers
  • Mironet
  • T.S. Bohemia (počítač značky Barbone)
Zítra bude následovat první recenze v podání počítače od firmy FOX COMPUTERS.