reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD pro audiofily, nebo jen hardwarové placebo?

20.12.2021, Jan Vítek, aktualita
SSD pro audiofily, nebo jen hardwarové placebo?
Stínění před 5G sítěmi, strukturovaná voda, nebo také SSD slibující audiofilům bohatší zážitek z poslechu hudby. Na trhu jsou dostupné různé věci, které mají své cílové zákazníky a my se dnes podíváme právě na zmíněné SSD. 
Při pohledu na samotný produkt ani nelze hned vidět zradu. Nic se tu neskrývá a naopak veškeré komponenty jsou na PCB přiznané včetně kontroleru s neklamným logem firmy Realtek, krystalu (Crystek CCHD-957), pamětí NAND Flash, dvou kondenzátorů od Audionote a externího napájení (5V DC), na nějž prý lze SSD přepnout. Skoro jako by toto SSD bylo zároveň i zvuková karta, což by za jistých okolností mělo s ohledem na rušení i smysl. To by ale toto zařízení muselo fungovat jako samostatná jednotka nezávisle na PC a také bychom očekávali odstínění od zbytku systému a vlastní audio vstupy/výstupy. 
 
 
Toto SSD se objevilo na fórech Audiophilestyle a autor tvrdí, že je vyvinul v úzké spolupráci s jistým (nejmenovaným) výrobcem SSD kontrolerů, což by ovšem logicky měl být Realtek známý především díky svým síťovým a audio řešením, ale tato firma vyrábí i SSD kontrolery. Lze si ale představit, že Realtek by onu údajnou úzkou spolupráci spíše rezolutně popřel, takže asi i proto zůstává nejmenován. 
 
Máme tu celkem 1 TB paměti 3D TLC NAND Flash, která se může už vcelku pohodlně vejít do jednoho pouzdra. Ovšem pouze třetina této paměti je reálně k dispozici, neboť celé SSD běží v SLC režimu (respektive v pSLC - pseudo SLC), čili namísto třech bitů zapisuje do buňky pouze jeden. Obvykle se takový přístup používá k tomu, aby výrobci nabídli SSD s vysokou výdrží a výkonem, jenomže v tomto případě má SLC režim dle autora naopak zvyšovat kvalitu zvuku. 
 
Jinými slovy, autor se snaží své potenciální zákazníky přesvědčit o tom, že ony nuly a jedničky uložené v SLC buňkách budou znít lépe než nuly a jedničky z TLC buněk, což je samozřejmě obrovský nesmysl. V TLC režimu pak dle něj hudba zní ploše, nemá dynamiku a rozsah, přičemž v pSLC zní přirozeně, hladce i mohutně, zkrátka lépe. 
 
Pokud by přitom autor operoval s tím, že lepší zvuk je následkem toho, jakým způsobem je provedeno napájení, možná by se dalo ještě uvažovat o tom, že za tím něco bude, tedy že půjde o snahu o minimalizaci rušení, které se může dostávat ven skrz DA převodník. Jenomže do toho se může dostat rušení z celé řady zdrojů a v konečném důsledku jde stejně o to, jak se s ním vypořádá zvuková karta.  

Zdroj: THW


reklama