reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Star Trek dnes slaví 50 let, co bylo a bude?

8.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Star Trek dnes slaví 50 let, co bylo a bude?
Dnešní den znamená 50leté výročí pro originální sérii Star Trek, která se objevila v roce 1966 a běžela po tři sezóny. Nyní už jde o velice košatou sci-fi sérii čítající různé seriály a také 13 celovečerních filmů.
Star Trek vymyslel a produkoval Gene Roddenberry a nyní je jeho sci-fi svět považován za jeden z nejvlivnějších, které se kdy objevily a rovnat se s ním mohou snad jen Star Wars.




Seriál Star Trek: TOS (The Original Series) se začal vysílat 8. září 1966 a vyprávěl o pětileté misi lodi Enterprise a její posádky, z níž si nyní nejvíce pamatujeme Williama Shattnera jako kapitána Kirka a už zesnulého Leonarda Nimoye jako pana Spocka. Tato série získala řadu ocenění, ale i přes protesty sci-fi nadšenců ji NBC v roce 1969 stáhlo. TOS ale byla i nedále oblíbená při svých reprízách a vytvořil se kolem ní silný kult.





V 70. letech následoval Star Trek: The Animated Series, jemuž propůjčili své hlasy někteří herci z TOS a svá pera někteří scénáristi. Tento seriál ale vydržel na obrazovkách ještě kratší dobu než TOS, a to i kvůli tomu, že jeho tvůrci často recyklovali scény i hudbu, což jim bylo vyčítáno.





Pak už nastoupil seriál s podtitulem The Next Generation (TNG, 1987 - 1994), který na obrazovkách vydržel dlouhých sedm let a seznámil nás s posádkou, jež je o sto let mladší než Kirkova parta. Vedl ji kapitán Picard žijící již ve světě zkrocených Klingonů, androidů, otravných kadetů a létá s pokročilejší lodí Enterprise-D. Série TNG měla ze všech vůbec nejvyší rating a stala se základem pro následující série.

Star Trek: Deep Space Nine (DS9) můžeme považovat za jakýsi spin-off popisující osudy obyvatel na stejnojmenné vesmírné stanici, které spíše než objevitelské dobrodružství působily jako mýdlová opera. Dlouze rozebírané vztahy a konflikty si ale našly své publikum, a tak DS9 vydržel na obrazovkách od roku 1993 až do 1999.





Už v roce 1995 ale nastoupil Star Trek: Voyager, který se vysílal do roku 2001. Hlavním tématem byla ztracená loď Voyager, která ze vzdáleného kouta galaxie putuje domů celých 70.000 světelných let. Tématem jsou také neznámé mimozemské rasy, odlidstění Borgové, hrudník Sedmé z devíti a hledání konsensu v posádce. Tato série však postupně začala více připomínat TOS, čímž si získala přízeň i starších trekkies.

Poslední série, Star Trek: Enterprise z let 2001 až 2005, dějově předchází originální sérii TOS a začíná jen 90 let poté, co lidé objevili warpový pohon a teprve se chystají založit známou Federaci planet. V tomto seriálu už kapitánku Janeway nahradil kapitán Archer, přiléhavý obleček si navlékla Vulkánka T'Pol a mezi hlavní nepřátele se zařadila rasa Xindi. Tato série začala se silným ratingem, ale ten rychle klesal a nezachránila to ani zoufalá snaha s alternativní verzí, v níž se lidé nechovali zrovna hezky a startrekově.





Už v příštím roce nás čeká Star Trek: Discovery, o němž toho moc nevíme. Není ani jasné, zda bude Discovery patřit do nového světa Abramsových filmů a ví se pouze to, že seriál "představí nové postavy hledající nové světy a civilizace", zatímco bude zachován charakter startrekového světa. Co se týče časového zařazení, mělo by jít o období před TNG.

Očekávat prý můžeme více mimozemšťanů a robotů a také to, že vedoucí postavou už nebude kapitán, ale jistá komandérka. A možná přijde i kouzelník, tedy někdo z originální série.
reklama