Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam Deck obslouží i kartu Radeon RX 6900 XT, jaký má s ní výkon?

12.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Steam Deck obslouží i kartu Radeon RX 6900 XT, jaký má s ní výkon?
Konzole Steam Deck pochopitelně nemůže být sama o sobě rozšířena o externí grafickou kartu, ale stejně jako řada notebooků se na ni může napojit pomocí svého rozhraní. Jak ale, když nemá Thunderbolt? 
Rozhodně se nedá říci, že by Valve počítalo s možností napojit na konzoli Steam Deck externí grafickou kartu, ovšem kde je k dispozici rozhraní PCI Express, tam je i cesta. Obvykle se externí grafické karty v samostatných skříních s vlastním zdrojem a rozhraními připojují k notebookům, které jsou vybaveny Thunderboltem 3. To znamená, že se pro tyto účely mohou využít tři linky rozhraní PCIe 3.0, což jistě není v případě výkonných karet ideální, ale i tak je výsledek mnohem lepší, než hrát na notebooku vybaveném třeba jen integrovaným GPU. 
 
 
Kanál ETA Prime tak zkusil na Steam Deck napojit externí grafickou kartu, přičemž v tomto ohledu nijak netroškařil a zvolil si rovnou Radeon RX 6900 XT, čili stále ještě hi-end aktuální generace RDNA2. A že Steam Deck nemá potřebný port rozhraní Thunderbolt, s jehož pomocí by bylo možné napojit externí GPU standardním způsobem, použito bylo trošku nestandardní řešení. 
 
 
Využil by prostě a jednoduše slot M.2 přichystaný pro SSD, což ale znamenalo, že systém musel být bootovaný z kartičky microSD. Rozhodně tak nejde o sestavu, která by byla praktická a můžeme mluvit spíše jen o pokusu. 
 
A že Steam Deck podporuje i instalaci klasických Windows 10 či 11, v rámci operačního systému už nebyl problém nainstalovat potřebné ovladače a kartu rozchodit, i když na druhou stranu karty GeForce takovýmto způsobem nefungovaly.  
 
V testu 3DMark Fire Strike dokázala karta RX 6900 XT získat 26855 bodů, což je asi 5,5násobek skóre integrovaného RDNA v APU samotné konzole. Samozřejmě nejde o ideální skóre, neboť napojený Radeon byl omezen jednak výkonem úsporného APU a také samotným rozhraním. Ovšem v testu 3DMark TimeSpy už je to se skóre 15579 pro Radeon téměř desetinásobek oproti iGPU. 
 
 
Ale co hry? Díky takové kartě si i s vyjmenovanými handicapy můžeme pohodlně zahrát ve 4K a takový The Witcher 3 v takovém rozlišení v kvalitě Ultra běží na více než 100 FPS, dále Grand Theft Auto 5 ve vysoké kvalitě na více než 70 FPS, ovšem Elden Ring či Cyberpunk 2077 už byly raději přepnuty do Full HD, kde nabízely 47 až 70 FPS rovněž ve vysoké kvalitě.