reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam za určitých okolností vrátí peníze za hry

3.6.2015, Jan Pánek, aktualita
Steam za určitých okolností vrátí peníze za hry
Valve, provozovatel Steamu, se rozhodlo vracet peníze za herní tituly, se kterými bude hráč nespokojen, nicméně se tak může stát pouze za určitých podmínek, které se ale zdají přehledné a jednoduché.
Valve se rozhodlo, že udělá menší revoluci v prodeji digitálního obsahu. Ještě nedávno se zdálo být nemyslitelné, že by hráč mohl dostat zpět své peníze, když si například koupil hru, kterou by neutáhnul jeho počítač, nebo kdyby se mu hra jednoduše nelíbila. Teď se ale na Steamu objevila tato zpráva, která objasňuje, jak vše bude probíhat:

"Můžete požadovat vrácení peněz za téměř jakýkoliv nákup na Steamu - z jakéhokoliv důvodu. Možná váš PC nesplňuje hardwarové požadavky, možná jste si hru koupil omylem, možná jste hru hrál hodinu a jednoduše se vám nelíbila.

To je ale úplně jedno. Valve vám vrátí peníze, pokud si o ně zažádáte na help.steampowered.com, ať už máte jakýkoliv důvod. Avšak musí to být za podmínky, že žádost podáte do 14 dnů od koupi a že jste herní titul hráli méně než dvě hodiny. Jsou zde ještě další pravidla, ale pokud je nesplňujete, můžete o náhradu požádat a my překontrolujeme i váš případ.

Svou náhradu dostanete v plné výši do týdne od žádosti. Svou náhradu dostanete ve Steam Wallet, nebo skrze stejný platební způsob, který jste použili na zaplacení titulu..."

Dále Steam ještě uvádí další podrobnosti, kdy se mohou či nemohou uplatnit finanční náhrady. Pokud se jedná o DLC, stažitelný obsah, platí pravidlo 14 dnů a 2 hodin hraní. Zde je ale poznámka, že Steam nemůže zaručit vrácení peněz za stažitelný obsah třetích stran.





Další bod se týkal náhrad za nákupy ve hrách. Valve zde umožní vrácení peněz v případě, že požádáte do 48 hodin, aby se tak stalo. Vývojáři třetích stran budou mít možnost, že umožní, aby i v jejich doplňcích pro hry od Valve mohli hráči využít vracení peněz podle podmínek Valve. Steam bude v tomto případě nápomocen a hráči řekne, zda daná třetí strana nabízí možnost vrácení peněz. V hrách, které nepocházejí od Valve, se podobná možnost neobjeví.

Předobjednané tituly. Pokud si předobjednáte herní titul a zaplatíte ho dopředu, máte možnost vrácení peněz, dokud daný titul oficiálně vyjde, následně platí 14denní/2hodinová lhůta. Vrácení peněz se vztahuje i na Steam Wallet, pokud tam vložíte peníze a nepoužijete je, do 14 dnů můžete požádat o jejich vrácení.

Potom ještě Valve vyjasňuje případy, kdy není možné vrácení peněz využít. Například pokud něco koupíte mimo Steam, pokud koupíte film nebo pokud se jedná o dárek. Také ztratíte možnost vrácení peněz, pokud vás VAC (Valve Anti-Cheat system) zabanuje. Stejně tak vás může Valve monitorovat, a pokud zjistí, že zneužíváte nového systému vracení peněz, může vám tuto možnost odebrat.

Od Valve je to opravdu přívětivý krok ke svým uživatelům. Snažili se vychytat všechny mouchy ještě před započetím celého projektu, což je logické, když vezmeme v potaz, že jinak by se mohlo stát, že si někdo bude užívat her zadarmo.

Objevila se ale jedna malá trhlinka v celém systému. Některé hry je možno za dvě hodiny aspoň z větší části projít, možná i dohrát. Potom splníte podmínky od Valve, ale hru už budete mít skoro projdenou, takže prožijete 2 hodiny zábavy a napětí, ale nic vás to nebude stát.

Zdroj: PCWorld, Steam
reklama