reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SteamVR: další VR headset na obzoru

24.2.2015, Jan Vítek, aktualita
SteamVR: další VR headset na obzoru
Společnost Razer a její iniciativa Open Source Virtual Reality (OSVR) stejně jako Oculus VR mají nového silného soupeře v podobě firmy Valve. Ta se rozhodla představit svůj první produkt ze světa virtuální reality, SteamVR.
Razer OSVR, ačkoliv byl představen teprve na začátku tohoto roku, je na dobré cestě stát se významnou herní platformou pro virtuální realitu. Konkurenční Oculus Rift má sice za sebou Johna Carmacka, který kvůli němu opustil id Software, ovšem herní vývojáři všeobecně nejsou nadšeni z toho, že vývoj tohoto headsetu nyní probíhá pod křídly Facebooku. To napovídá, že původní účel headsetu (hry) už nemusí platit. Navíc jde o uzavřenou platformu. Nyní se mezi ně začal tlačit ještě Valve, který představil vlastní zařízení SteamVR.





Na portálu Steam Universe se tak objevily stručné informace o herním VR headsetu SteamVR, který bude ale představen až příští týden na Game Developers Conference (GDC) v San Francisku. Vedle něj se očekává také představení nově přepracovaného typu ovladače Steam Controller, který je vyvíjen již podezřele dlouho a rovněž se budeme moci podívat na nová "zařízení pro obývací pokoje", tedy nejspíše herní počítače Steam Machine.

VR headsety se tedy v poslední době rojí jak houby po dešti, ovšem jedna věc je hardware a druhá pak software. A nezdá se, že by Valve mělo v rukávu také zbrusu nové herní tituly, s nimiž bude moci hned vstoupit na trh. Však oznámení obsahuje také kratičký inzerát, že se hledají tvůrci VR obsahu. Samotný headset SteamVR pak bude představen v podobě vývojářského kitu.

Zajímavé také je, že se Valve v posledních měsících vyhýbá termínu Steam Machine. Ty měly být vypuštěny na trh již ke konci minulého roku, ale nakonec byly už v loni v květnu odsunuty na tento rok a od té doby se o nich Valve nezmínil. Otázka tedy je, zda ona zařízení pro obýváky budou pouze Steam Machines, jak je známe, nebo půjde i o zbrusu nová a neočekávaná zařízení. Stejně tak se Valve oficiálně v posledních měsících nevyjádřilo k vývoji Steam Controleru, a to již od července 2014, takže tak či tak, GDC by měla být letos velmi zajímavá událost.

Zdroj: Valve
reklama