reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SteelSeries Sentry Eye: sleduje pohyb očí, ale k čemu?

5.1.2015, Jan Vítek, aktualita
SteelSeries Sentry Eye: sleduje pohyb očí, ale k čemu?
Společnost SteelSeries si připravila zbrusu novou periferii Sentry Eye, která dokáže sledovat pohyb očí. Už dle výrobce je jasné, že půjde především o herní periferii, ale k čemu přesně má tedy sloužit?
Nejvíce nasnadě je vysvětlení, že půjde o nějaký pokročilý systém určený pro ovládání, ale tak tomu není. Jde o systém, který využijí především profesionální hráči, aby mohli třeba přes videostreamovou platformu Twitch divákům ukazovat, kam se konkrétně zaměřují jejich oči. Diváci tak budou moci sledovat nejen pohyb myši, průběh hry a doprovodný komentář, ale budou mít i přehled o tom, co hráč právě sleduje a na co se zaměřuje. Dle SteelSeries je Sentry Eye Tracker využitelný především u her jako Counter-Strike, DOTA 2, League of Legends a dalších podobných.





SteelSeries uvádí, že Sentry Eye Tracker může posloužit nejen divákům, ale také samotnému hráči, který bude moci nasbírané informace později analyzovat. Může se tak podívat, kam a jak dloho zaměřuje svůj pohled, atd. Jestli to má nějaký praktický význam, to už je věc druhá. Jisté ale je, že příchod takovéhoto produktu jen dokazuje, že profesionální hraní her už dávno není jen zábavou, ale sportem i způsobem výdělku.





Vedle toho firma SteelSeries spolupracuje s některými předními profesionálními hráči na vytvoření jistého standardu statistik sledování pohybu očí. Mluví tak o benchmarcích, na jejichž základu si ne tak šikovní hráči budou moci trénovat způsob sledování průběhu hry, aby se zlepšili. Zde se můžeme ptát, zda se v takovém srovnávání opravdu skrývá nějaký potenciál, nebo jde především o způsob, jak novou periferii vnutit širokým masám.

V budoucnu by ale Sentry Eye Tracker mohl posloužit i jako periferie určená přímo k ovládání hry, pro což má rozhodně potenciál a pokud by se osvědčil, asi by dokázal oslovit daleko více uživatelů. Na této funkčnosti pracuje firma SteelSeries společně s Tobii Technology, ale neuvádí, kdy ji nabídne.

Samotný ovladač je již k dispozici přímo u výrobce (viz zdroj) za cenu 200 USD. Více se můžete dozvědět na stránkách http://c.steelseries.com/ces2015-streaming/ a třeba zde je záznam videa, kde pohled hráčky ukazuje malé srdíčko.

Zdroj: TZ SteelSeries
reklama