reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stephen Hawking díky Virgin Galactic poletí do vesmíru

21.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Stephen Hawking díky Virgin Galactic poletí do vesmíru
Světoznámý astrofyzik Stephen Hawking je proslulý svou láskou k vesmíru, nikdy mimo Zemi ale nezavítal. Jeho sen by se však měl stát skutečností, protože společnost Virgin Galactic mu nabídla let do kosmu.
Každý si rád splní svůj sen a výjimku netvoří ani Stephen Hawking. Tento britský astrofyzik se zajímá o vesmír z teoretické stránky. Nyní by se ale jednomu z nejslavnějších vědců na světě měl splnit jeho sen o výletu do vesmíru. Stephenu Hawkingovi to nabídl britský miliardář Richard Branson.

Už v roce 2015 majitel společnosti Virgin Galactic Richard Branson oznámil, že by rádi jednoho dne vynesli Stephena Hawkinga do vesmíru. A nyní se to může konečně uskutečnit. Richard Branson výlet do vesmíru nabídl Hawkingovi zejména proto, že k němu cítí velký respekt a obdivuje ho a jeho práci.

Ani věk 75 let a ani jeho choroba, kvůli které je ochrnutý, nebránila Stephenu Hawkingovi s nabídkou souhlasit. Hawkingův věk z něj však nyní neudělá nejstaršího astronauta, tím byl totiž John Glenn, kterému bylo v té době o dva roky víc, tedy 77 let.

Stephen Hawking však bude prvním člověkem, který poletí do vesmíru s amyotrofickou laterální sklerózou, s níž bojuje od svých 21 let. I když mu lékaři předpovídali, že se dožije maximálně svých 25 let, Hawking boj nevzdal a o padesát let později se díky tomu dostane i do vesmíru.


Cestování do kosmu však není žádnou procházkou růžovou zahradou a i zdraví astronauti mají při tréninku co dělat. Hawking se však v cestě za svým snem nenechá omezovat a za použití moderních technologií by mělo proběhnout vše v pořádku. Ostatně Stephen Hawking už dříve absolvoval pobyt mimo gravitaci při parabolickém letu.

Britský astrofyzik už prý ani nedoufal, že by se mu jeho sen mohl skutečně jednou splnit. Proto se na cestu nesmírně těší. Stephen Hawking souhlasí i s turistickými lety do vesmíru, protože podle něj by měli lidé zažívat pobyt ve vesmíru na vlastní kůži. Ve vesmíru vidí i budoucnost lidstva, proto není divu, že se podílí na projektech, jako je Breakthrough Starshot. Projekt má za cíl vyslat malé kosmické lodě k Alfě Centauri. Fyzik zkrátka věří v heslo 'a odvážně jít tam, kde žádný člověk ještě nevstoupil'.

Stephena Hawkinga vynese do vesmíru SpaceShipTwo od Virgin Galactic. SpaceShipTwo je navržená pro osm osob na turistické lety do vesmíru. Dvě křesla jsou rezervována pro piloty a zbylých šest můžou obsadit další pasažéři.

Britský fyzik bude mít své sedadlo zadarmo, na rozdíl od dvou osob, které si zaplatily soukromý let kolem Měsíce v roce 2018 u SpaceX. Zatím však není jasné, kdy let proběhne ani kdo další bude spolu se Stephenem Hawkingem na palubě.

Zdroj: futurism.com

reklama