reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steve Jobs: život a smrt fenoménu

14.10.2011, Petr Štefek, článek
Steve Jobs: život a smrt fenoménu
Minulý týden nás opustil velikán světa počítačů a všemožných inovací Steve Jobs. K uctění jeho památky jsme připravili článek o jeho životní i profesní cestě. Doplněno o kapitoly mapující období 1997 až 2011. Jaký byl Jobs manažer? Jaký měl osobní život?
Návrat do Apple byl pro Jobse jakýmsi zadostiučiněním a navíc si přišel prodejem své společnosti NeXT na velmi slušné peníze. Částka dosahovala výše 429 mil. dolarů. Celá transakce byla dokončena v roce 1996. Jobs již zase úřadoval v Apple a stal se jeho šéfem o několik měsíců později v roce 1997, kdy ze společnosti odešel dosavadní CEO Gil Amelio. Jobs byl formálně jmenován dočasným generálním ředitelem v říjnu 1997. Počátkem roku 1998 řádil v Apple Jobs jako černá ruka a zastavil mnoho rozpracovaných projektů, jako byly Newton, Cyberdog nebo OpenDoc.

Zaměstnanci byli tehdy pod značným tlakem, který byl způsoben Jobsovou snahou reorganizovat společnost a vrátit ji do černých čísel. Tradovalo se tehdy, že si nikdo nemohl být jist svým pracovním místem, když Jobs vystoupil ráno z výtahu. Pravdou ale bylo, že Jobs při reorganizaci propustil minimum lidí, ale to stačilo na vytvoření „hustého“ vzduchu po celé firmě. Steve změnil licenční politiku na výrobu Macintosů tak, aby většina dosavadních výrobců ustoupila od těchto záměrů a přestali tyto počítače vyrábět. Zdánlivá šílenost ale samozřejmě byl promyšlený tah.




Mac OS X 10.6


Většina technologií a produktů společnosti NeXT se v průběhu času přetvořila do produktů Apple, z čehož nejvýznamnější byl asi NeXTSTEP, z něhož se vyvinul Mac OS X. Pod Jobsovým vedením se společnost dostala z nejhoršího a zvýšila své prodeje uvedením řady iMac a dalších novinek. Produkty Apple měly tehdy nápaditý design a silnou značku, takže úspěch se dal očekávat. Trh byl koncem 90. let už jiný než na začátku desetiletí, kdy osobní počítače byly ještě v plenkách. Jobs svůj přídomek „dočasný CEO“ odhodil až na Macworld Expo v roce 2000 a stal stálým generálním ředitelem Apple.




Apple iPod


Společnost Apple se na začátku nového století rychle rozrůstala a své aktivity začala rozšiřovat do jiných odvětví. Mezi hlavní milníky Apple bezesporu uvedení hudebního přehrávače iPod a software iTunes pro přehrávání a iTunes Store pro nákup hudby po internetu. Průlom tedy nastal v oblasti spotřební elektroniky a distribuce hudby. Tyto milníky znamenaly pro Apple další zdroje příjmů a značné posílení vlivu a co bylo hlavní, tak i značné posílení vlivu značky.

Čas uzrál a Jobs v roce 2007 přišel s dotykovým telefonem iPhone, jehož první a i každá další generace způsobuje nákupní hysterii. Jobs svým zaměstnancům stále zdůrazňoval, že uvedení inovativních produktů s novými technologiemi je umění a je u nich stěžejní také dobré načasování, tedy aby na ně trh byl již připraven.




Apple iPhone 3G


Jobs byl obdivován i kritizován za své perfektní přesvědčovací a prodejní schopnosti, které podle mnohých ohýbaly realitu trhu a vytvářely tzv. „reality distortion field“. Každopádně se jednalo o dokonalé vytvoření poptávky a lidé si začali myslet, že Apple má každý a musí mít každý. Apple byl v každém filmu a v rukách známých lidí na veřejnosti i v novinách a časopisech. Tento marketing slavil úspěchy na všech frontách a nebyl ani příliš agresivní.

Během roku 2005 byl Apple kritizován pro svou politiku recyklace výrobků, a tak se společnost rozhodla, že bude své produkty brát zpět bezplatně ve svých prodejnách. Celou akci uvedení nového programu pro recyklaci výrobků Apple Jobs uvedl při svém projevu na Stanfordu. Tam se rovněž poprvé podělil s veřejností o fakt, že mu byla diagnostikována rakovina. Recyklační program byl následně rozšířen také na všechny nově zakoupené počítače Mac, kdy jste mohli váš starý stroj bezplatně vrátit.
reklama