reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steve Jobs: život a smrt fenoménu

14.10.2011, Petr Štefek, článek
Steve Jobs: život a smrt fenoménu
Minulý týden nás opustil velikán světa počítačů a všemožných inovací Steve Jobs. K uctění jeho památky jsme připravili článek o jeho životní i profesní cestě. Doplněno o kapitoly mapující období 1997 až 2011. Jaký byl Jobs manažer? Jaký měl osobní život?
Pokud upřeme pozornost k Jobsovu osobnímu životu, tak zjistíme, že se nijak zásadně nelišil od jiných. Jobs se oženil s Laurene Powell v roce 1991 a svatbu jim „koučoval“ zenový budhista Kobun Chino Otogawa. To ukazuje, že Jobsova cesta do Indie a hledání duchovního osvobození nebylo jen bezúčelným kapricem, ale budhismus jej provázel celým jeho životem. Se svou manželkou zplodil jednoho syna a dvě dcery. Mimo manželský svazek má Jobs také nemanželskou dceru Lisu Brennan-Jobs, kterou měl s malířkou Chrisann Brennan. Jobs v prvních několika letech nepovažoval Lisu za svou dceru s odvoláním na svou neplodnost, ale později vzal tyto výroky zpět a dceru uznal za svou, o čemž svědčí také její jméno.




Joan Baez a Bob Dylan


Alan Deutschman ve své neautorizované biografii The Second Coming of Steve Jobs tvrdí, že měl Steve pletky s Joan Baez, která byla také milenkou jeho nejoblíbenějšího muzikanta Boba Dylana. To měla potvrdit podle Deutschmana také spolužačka Jobse z Reed College. Čert ovšem vím, kde je pravda a hlavně tyto úvahy patří spíše do bulváru. Podle dalších indícií se měl Jobs scházet také s herečkou Diane Keaton (např. Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem). V dalším neautorizovaném životopisu iCon: Steve Jobs se dokonce objevuje, že si Jobs Joan Baez vzal, ale vzhledem k jejímu tehdejšímu věku se celá věc jeví jako nepravděpodobná. Každopádně Jobs nic takového nikdy nepotvrdil.

Steve byl kromě Boba Dylana také velkým fanouškem Beatles a při vícero příležitostech se nechal slyšet, že jeho obchodní model se nápadně podobá právě Beatles. Doslova na to odpověděl: „Můj model pro byznys jsou Beatles: Byli to čtyři kluci, kteří si navzájem rušili své negativní tendence v životě i v tvorbě. A jejich celek byl lepší než jednotlivé části. Velké věcí v byznysu nejsou nikdy stvořeny jednou osobou, jsou tvořeny týmem lidí."

V roce 1982 koupil apartmá v bytové budově v New Yorku, kde bydlely známé osobnosti jako Demi Moore, Steven Spielberg, Steve Martin nebo princezna Yasmin Aga Khan. Pikantní ovšem je, že Jobs strávil roky renovací tohoto mezonetového bytu v posledních dvou poschodích severní věže budovy, ale nikdy se do toho bytu nenastěhoval. Někdy okolo roku 2002 prodal toto apartmá Bonovi z U2. Inu, asi špatná karma budovy, nebo nechuť opustit slunnou Kalifornii.




Jackling House


V roce 1984 si Jobs koupil usedlost ve španělském koloniálním stylu navrhnutou Georgem Washingtonem Smithem. Usedlost často nazývaná Jackling House se nacházela ve Woodside a měla užitnou plochu 1600 m2. Podle očitých svědků zůstávala usedlost z velké části nezařízena, ale strávil v ní skoro 10 let. Zajímavostí je, že Jobs měl v obýváku např. veteránský motocykl BMW, který si osobně vyzkoušel Bill Clinton v roce 1998, když Jobse v jeho usedlosti navštívil. Od počátku 90. let se ale spíše zdržoval v domě v Old Palo Alto. Tam se také konala legendární večere 14 generálních ředitelů významných firem ze Silicon Valley a amerického prezidenta Clintona. Ten oplátku nechal Jobse jako sponzora demokratů přespat v Lincolnově ložnici v Bílém domě při jeho návštěvě.

Jobs se o své nemovitosti příliš nestaral, čehož dokladem je fakt, že Jackling Hosue ve Woodside po letech jako opravdu stará historická budova byla zralá na demolici, což Jobs ostatně plánoval s tím, že by na jejím místě postavil menší usedlost. Městská rada Woodside dala v roce 2004 po letech sporů s místními ochránci památek svolení k demolici. K tomu ji přiměl fakt, že usedlost byla dlouhé roky na prodej, ale nikdo si ji za účelem rekonstrukce nekoupil. Mezi vážnými zájemci byli také lidé se zkušenostmi v restaurování starých budov, ale k dohodě nikdy nakonec nedošlo. Místní památkáři hledali možnosti, jak celé demolici zabránit. Soud nakonec v roce 2007 vydal zákaz demolice, který byl zrušen v roce 2010 a konečně demolice budovy proběhla během února 2011, ale to už měl Jobs zcela jiné starosti.

Jobs se oblékal velmi konzervativně většinou jste ho mohli spatřit v černém roláku St. Croix a modrých jeansech Levi’s 501. Jediným luxusem, který si dopřál, byl Mercedes SL55 AMG, který ovšem nebyl vybaven poznávacími značkami. Zřejmě rušily Jobsův smysl pro design a nikde jsem nenašel zmínku o tom, jak na podobné vozidlo Steva Jobse reagovala policie. Jobs byl obecně známý střídmým utrácením a nikdy se neutápěl v luxusu. Možná to bylo také faktem, že byl zcela pohlcen svou prací a neměl čas na pozérství. Budiž příkladem pro naše české podnikatele a zbohatlíky.




Laurene Jobs


V roce 2004 Jobs oznámil svým zaměstnancům, že mu byl diagnostikován nádor slinivky. Prognózy při léčení rakoviny slinivky jsou obecně slabé, ale Jobs měl to „štěstí“, že mu byl diagnostikován méně agresivní nádor. Jobs prvních 9 měsíců vzdoroval doporučením svého lékaře v nasazení medikamentů a sám užíval alternativní léky a speciální dietu, což se nakonec ukázalo jako neúspěšné. Jobs nikdy nepodstoupil chemoterapii nebo ozařování. Následná operace Jobsovi úspěšně odstranila tumor a zdálo se, že má vyhráno, ale jak víme, rakovina se vrátila. Za jeho nepřítomnosti vedl společnost Tim Cook.

V roce 2006 se Jobs účastnil se svými „keynotes“ Apple Worldwide Developers Conference, kde účastníky překvapil svou vyhublou postavou, která byla pouze stínem toho, jak vypadal Jobs v minulosti. Svůj vyhrazený čas z velké části přenechal dalším prezentujícím, a tak se zavdala příčina ke spekulacím o Jobsově zdraví. Svědci, kteří se s ním setkali osobně, však tvrdili, že vypadal v pořádku. Mluvší Apple tehdy prohlásil, že Steveho zdraví je pevné a není důvod k obavám.
reklama