reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steve Jobs: život a smrt fenoménu

14.10.2011, Petr Štefek, článek
Steve Jobs: život a smrt fenoménu
Minulý týden nás opustil velikán světa počítačů a všemožných inovací Steve Jobs. K uctění jeho památky jsme připravili článek o jeho životní i profesní cestě. Doplněno o kapitoly mapující období 1997 až 2011. Jaký byl Jobs manažer? Jaký měl osobní život?
Jak šel čas, začaly se prohlubovat spekulace o celkovém Jobsově zdraví a světem probleskovaly úvahy o návratu rakoviny. V roce 2008 na Worldwide Developers Conference se Jobs neukázal a oficiální sdělení Apple mluvilo o běžném bacilu, který Steveho skolil a antibioticích. Během červencové konference k prodejům Apple se vedení vyjadřovalo opakovaně, že Jobsovo zdraví je čistě jeho soukromá věc. Akcionáři ale argumentovali, že mají právo vědět více, protože jsou to oni, kdo Jobsovi umožnili vést Apple. New York Times zveřejnili článek založený na rozhovoru mimo záznam s Jobsem, který tvrdil, že se nejedná o návrat rakoviny a není nijak ohrožen na životě.




Jobs a Gates na MacWorld 2008


V srpnu roku 2008 agentura Bloomberg omylem publikovala Jobsův nekrolog o 2500 slovech, který obsahoval prázdnou položku jeho věku. Toto pochybení měl na svědomí automatický publikační systém, ale zřejmě za podobnou publikací mohlo stát něco jiného, nebo to jednoduše byla snaha zjistit, jak bude trh reagovat a jaký propad budou mít akcie. Omyl byl rychle napraven, ale mnoho portálů a blogů se této zprávy chytlo. Jobs samotný se vyjádřil k této události oběžníku Apple, kde prohlásil, že zprávy o jeho smrti byly značně zveličené. Hned při následujícím vystoupení Jobs zakončil svou prezentaci předčasně kvůli neustálým dotazům na jeho zdraví a vzkázal, že již nebude na podobné otázky reagovat.

V prosinci roku 2008 bylo Apple ohlášeno, že závěrečný projev na Macworld Conference a Expo 2009 bude mít marketingový vice prezident Phil Shiller. To samozřejmě opět rozvířilo otázky ohledně Jobsova stavu. Hned počátkem ledna 2009 vydal Jobs na Apple.com prohlášení, kde řikal, že zhoršený stav zdraví měla na svědomí hormonální disbalance. V interní komunikaci Apple Jobs na to prohlásil, že jeho zdravotní problém je podstatně komplexnější, než si původně myslel a ohlásil 6měsíční absenci do konce června 2009, což mu dovolí soustředit se na své zdraví. Jeho zástupcem se stal opět Tim Cook a nahradil Jobse na pozici generálního ředitele (CEO), ale ponechal Jobsovi možnost mluvit do strategických rozhodnutí. V dubnu 2009 Jobs podstoupil transplantaci jater u transplantačních expertů v Memphisu. Jobsova prognóza byla velmi dobrá.
reklama