Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Streacom a pasivně chlazené skříně pro HTPC

26.5.2012, Jan Vítek, aktualita
Streacom a pasivně chlazené skříně pro HTPC
Pamatujete ještě na pasivně chlazené skříně od Zalmanu, při jejichž přenášení by si jeden strhnul záda? My jsme již před lety testovali model TNN500AF, přičemž ten byl ve své kategorii téměř osamocený a časem upadl do zapomnění, neboť byl...
Pamatujete ještě na pasivně chlazené skříně od Zalmanu, při jejichž přenášení by si jeden strhnul záda? My jsme již před lety testovali model TNN500AF, přičemž ten byl ve své kategorii téměř osamocený a časem upadl do zapomnění, neboť byl velmi úzce vázán na použitý hardware. S novou generací procesorů a grafických karet tak přestala být tato skříň aktuální a stala se z ní nepotřebná, ale pořádně drahá a masivní hora hliníku.





Nyní nám tuto skříň připomene společnost Streacom pomocí s vých nejnovějších modelů FC9 a FC10, které však nemají tak vysoké ambice a jsou určeny pro HTPC založené na základních deskách Micro-ATX/Mini-ITX (FC9), respektive ATX (FC10). Oficiálně mají být představeny na letošním Computexu, tedy již za několik dní, ale díky čínským stránkám výrobce jsou již nyní na světe jejich specifikace. Tyto skříně používají stejný systém chlazení jako zmíněný Zalman. Jejich tělo je jeden velký pasivní chladič, na nějž jsou výkonné součástky napojeny pomocí heatpipe.





Streacom FC9 má rozměry 348 x 289 x 100 mm a kromě uvedených formátů desek podporuje jeden 2,5" disk/SSD a pak má i jednu 3,5"/2,5" šachtu a místo pro tenkou mechaniku. Systém chlazení podporuje sockety Intel LGA 775, 1156 a 1155 a teplo od procesoru budou odvádět 4 heatpipe. Všech šest stěn této skříně je z masivního hliníku a některé mají i vysoké žebrování. Pro rozšíření jsou zde tři nízkoprofilové sloty.





Model FC10 má rozměry 435 x 319 x 100 mm a díky tomu i dvě 3,5" pozice a tři 2,5", stejně jako i místo pro tenkou mechaniku. Pak tu jsou dva sloty plné velikosti, k nimž však budete potřebovat adaptér (tzv. riser card), protože karty jsou orientovány stejně jako základní deska. Ovšem potřebný adaptér není v základní výbavě.

Obě skříně však mají CIR přijímač, ale už ne dálkový ovladač, podporují USB 3.0 a výrobce k nim doporučuje zdroje Nano160, Nano200, Nano200XT či StreaFlex 250. Na trh se dostanou hned po Computexu, který končí 9. června.

Co se týče cen, ty nebyly uvedeny, ale na základě cen jiných pasivních modelů této firmy můžeme očekávat cca 5000 Kč s DPH.

Zdroj: techPowerUp