Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Střípky z Invexu 2006

10.10.2006, Pavel Bureš, článek
Střípky z Invexu 2006
Brněnský veletrh Invex se dočkal během své několikaleté existence řady změn. Přestože mu návštěvníci celkem pravidelně vytýkají stále nižší počet vystavovatelů i představených novinek, stále jde o akci, kterou stojí za to navštívit. My jsme na Invexu letos nechyběli a přinášíme vám krátký souhrn vystavovatelů spojených s kapesními počítači.
Nepřehlédnutelný stánek patřil Sunnysoftu v pavilonu B. Sunnysoft ukázal více i méně známé modely (zn. Blackberry, E-Ten atp.), některý z vystavených novinek si představíme podrobněji v recenzi. Stejně jako u jiných společností bylo jedním z hlavních témat navigace v automobilu. Kromě známých držáků Brodit se návštěvníci mohli podívat i na kapesní počítače vybavené GPS přijímačem.




Ve stejném pavilonu vystavoval také Garmin, Telefonica O2, Tom Tom i eNav s navigačním softwarem iGo. Pravděpodobně nejmenší stánek ze společností zabývajících se GPS měl eNav, o to vstřícnější byli jejich pracovníci. Ve vitríně jste si mohli prohlédnout několik kapesních počítačů s prezentací iGo. Tento navigační software jsme již recenzovali, výrobce plánuje v nově vznikající verzi vylepšit práci s body zájmu. Pokud iGo aktivně používáte a některé funkce vám na něm chybí, můžete své nápady a připomínky sdělit přímo autorům na jejich webu.





Značnou část stánku Garminu zabírali GPS přístroje určené pro turisty. Kromě nich výrobce rovněž předvedl několik zajímavých navigací do auta. Chce tak konkurovat zejména Tom Tomu, který má v tomto segmentu trhu nemalý podíl. U Garminu nejsou navigátory pod sklem, návštěvníci si je mohou bez obtíží vyzkoušet.







Majitele kapesních počítačů a podobných zařízení snad zaujme stánek AG Memory-in. Tato společnost kromě mnoha druhů MP3 přehrávačů a flashdisků nabízí také paměťové karty.

Čtvrtinu vystavovatelů tvořili zahraniční společnosti, patrné byly zejména firmy z Asie. Na stánku HUMMINGBIRD si můžete prohlédnout několik druhů čteček paměťových karet (např. model 56v1), USB hubů a příslušenství pro MP3 přehrávače. HUMMINGBIRD je rovněž výrobcem analogových modemů, i ty na jejich stánku najdete.


Navštívili jsme také stánek MD Distribution, hlavního distributora spol. Vanguard pro Českou republiku. Společnost se zabývá výrovou různých pouzder, batohů a brašen. Zboží ušité na míru kapesním počítačům v nabídce ale nemá, přesto by se některá pouzdra dala použít i pro ochranu PDA.

Na stánku RB Technology kromě okouzlující manažerky prodeje zaujmou různé doplňky, např. USB flash disky a několik druhů paměťových karet i přehrávačů hudby a videa.

Pravověrný milovník kapesních počítačů by neměl opomenout stánek Hewlett Packard. Kromě velkého množství notebooků a stolních počítačů, které patří spíše na Svět Hardware, nás zaujalo před nedávnem představené navigační zařízení HP rx5000.




Z menších stánků stojí také za návštěvu prezentace Dreim SK, kde si můžete prohlédnout různá řešení pro satelitní navigaci. Společnost sdílela jeden stánek s Koracellem, který vystavoval mj. zařízení Mio 269+. Malá vitrína s GPS navigátory byla ještě k vidění u GPS onboard. Tento stánek poznáte již z dálky, neb vedle něj stojí velorex.







Profitec na svém stánku zákazníkům přichystal zařízení z mnoha odvětví. Můžete tu vidět navigační PDA, Bluetooth hands-free sady i reproduktory.


Pokud využíváte kapesní počítač i k výuce jazyků, doporučuji navštívit prezentace PC Translatoru a Lingea Lexiconu. PC Translator existuje sice jen pro stolní PC, ale stejnou jazykovou databázi používá ve své aplikaci Aponia. U stánku Lingea jsme se dozvěděli potěšující informaci – na přelom roku 2006/2007 je plánováno vypuštění nové verze slovníku pro kapesní počítače.


Přestože vystavovatelů na letošním Invexu nebylo příliš a často bylo znát, že by se obsah jednoho pavilonu bez obtíží smrskl na polovinu, stál letošní ročník za návštěvu. Představených novinek nebyly desítky, návštěvníci se ale mohli blíže seznámit s přístroji i softwarem, který znají třeba jen z doslechu. Pochválit musím také samostatný pavilon věnovaný historii médií, člověk se tu díky pečlivě připraveným prezentacím mohl dozvědět leccos zajímavého z historii i budoucnosti českých médií.