reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Studie MIT: použité akumulátory z EV vhodným úložištěm pro solární farmy

25.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Studie MIT: použité akumulátory z EV vhodným úložištěm pro solární farmy
Elektromobilita přinese obrovské množství vysloužilých akumulátorů, které jsou obrovskou hrozbou pro životní prostředí. Dle studie MIT jsou ale současně vhodným úložištěm pro obnovitelnou energii.
Počet elektromobilů na silnicích se poslední roky postupně zvyšuje a za pár let se začnou také hromadit vysloužilé akumulátory, jejichž kapacita klesla pod únosnou mez. Většinou se za tuto hranici považuje 70-80 %, spíše však ta vyšší hranice. Vědci na institutu MIT se podívali na problematiku a přinesli několik zajímavých, i když zároveň očekávatelných závěrů. Propočítali ekonomiku provozu solární farmy s instalovaným výkonem 2,5 MW bez úložiště i s ním, a to jak ve formě nových lithiových akumulátorů, tak i postavených z těch vysloužilých. Výsledky hovoří o tom, že nemá smysl budovat solární farmy s využitím nově vyprodukovaných akumulátorů, které se budou nabíjet a vybíjet v rozsahu 20 % až 85 % maximální kapacity. Jejich cena je tak vysoká, že se jen těžko dá hovořit o nějaké smysluplnější návratnosti. Konkrétně se zabývali akumulátory typu LiNiMnCo
 
Použité baterie pro solární farmy
zdroj: mit.edu (Creative Commons)
 
Odlišné je to ale v případě, že se použijí vysloužilé akumulátory z elektromobilů. Tam obvykle končí svůj život po dosažení již zmíněné 70-80 % kapacity. Vědci v tomto případě počítali s tím, že se akumulátory vymění při dosažení 80 %, která je přeci jen typičtější. Takové akumulátory už sice nejsou příliš vhodné pro provoz v elektromobilech, stále ale mají dost kapacity pro použití např. v oněch solárních farmách. Tam se dá hovořit o návratnosti v případě, že jejich cena klesne pod 60 % ceny nového akumulátoru (což vyváží i jejich kratší celkovou životnost). Přesto to není tak jednoduché a i sami vědci přiznávají, že tu je několik technických problémů, mezi něž patří např. vyhodnocování kvality jednotlivých článků tak, aby ty slabší zbytečně nesrážely celý akumulátor a výkon těch silnějších, také je otázkou efektivita a náročnost skládání takových nových akumulátorů ze starých článků.
 
Studie hovoří o tom, že by takový akumulátor mohl pracovat ještě dalších 10 let, než dosáhne zhruba 70% kapacity. Ian Mathews z MIT dále podotkl, že s citlivým nabíjením v rozmezí od 15 do 65 % by se životnost mohla ještě více prodloužit a dosáhnout až 16 let, přičemž by se maximální kapacita akumulátoru postupně snížila až na 60 % té původní. I v takovém případě by ale stále mohlo jít o využitelné řešení. Později by ale přeci jen už musela přijít recyklace všech článků.
 
Připomeňme, že výkup starých akumulátorů z EV a jejich použití pro jiné systémy (obvykle právě soláry) provádí už dnes snad všichni velcí výrobci elektromobilů s výjimkou Tesly, byť i zde se objevují indicie o vzniku podobných programů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama