reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Studie: těžba Bitcoinu způsobí globální oteplení o 2 °C

31.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Studie: těžba Bitcoinu způsobí globální oteplení o 2 °C
Všichni víme, že těžba Bitcoinu a jiných kryptoměn vyžaduje hodně elektřiny. A výroba elektřiny způsobuje nemalé emise CO2. Dle poslední studie OSN by toto mohlo způsobit katastrofické globální oteplení.
CO2 v atmosféře umí být pěkně nepříjemným plynem, který způsobuje globální oteplování. Jeho důsledkem jsou pak velké přírodní změny jako tání ledovců nebo mizení korálových útesů. Proti tomu všemu se bojuje a dobře to vidíme např. v EU kvůli zákazu neúsporných žárovek nebo tlakem na drastické snižování emisí CO2 u aut vedoucí např. k downsizingu nebo v poslední době především elektrifikaci aut. Vypadá to však, a to už nějakou dobu, že tu máme mnohem větší problém v podobě těžby kryptoměn.
 
Bitcoin logo
 
Poslední studie, za kterou stojí OSN a University of Hawaii, totiž tvrdí, že se v horizontu zhruba dvou dekád můžeme dočkat zvýšení teploty na Zemi o neuvěřitelné 2 °C, přičemž už 1,5 °C by mělo katastrofální následky na mnoho přírodních ekosystémů. Autoři studie vzali 40 technologií minulosti od kreditních karet, internetu, elektronických čteček, elektřiny jako takové až po myčky nádobí a studovali, jak rychle je lidé začali používat. Pokud zvolili konzervativní přístup, tedy že by se Bitcoin začal používat a šířit mezi lidmi podprůměrně rychle ve srovnání se studovanými technologiemi, dosáhli předpokladu nárůstu 2 °C za více než 20 let. Při průměru bychom se ale něčeho takového mohli dočkat už za 16 let.
 
Mnozí ale tuto studii napadají. Faktem je, že výroba elektřiny se stává čím dál čistější a její emisní stopa postupně klesá. Stejně tak stoupá efektivita hardwaru, který těží kryptoměny. A v neposlední řadě celé toto množství těžby závisí na tom, jaká je cena kryptoměn, a tedy kolik lidí investuje vůbec do pořizování a provozu tohoto hardwaru. Pokud by se cena držela na dnešní úrovni, nedá se předpokládat, že by se těžba kryptoměn začala tak dramaticky zvyšovat, jako tomu bylo zhruba před rokem. Jen tak pro zajímavost, jeden 2000W bitcoin miner spotřebuje za rok tolik elektřiny, že by stihla po tento rok nabíjet 6 průměrných osobních elektromobilů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama