Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sun představuje nový mikroprocesor UltraSparc T1

15.11.2005, Milan Šurkala, aktualita
Sun představuje nový mikroprocesor UltraSparc T1
Dlouho očekávaný serverový procesor Niagara (UltraSparc T1) je konečně tady a přináší nevídaný paralelizmus. Dnes není těžké představit si dvoujádrový procesor, do pěti let pravděpodobně většina z nás bude jeden takový mít doma. Jenže osmijádrový,...
Dlouho očekávaný serverový procesor Niagara (UltraSparc T1) je konečně tady a přináší nevídaný paralelizmus. Dnes není těžké představit si dvoujádrový procesor, do pěti let pravděpodobně většina z nás bude jeden takový mít doma. Jenže osmijádrový, to se hned tak nevidí. UltraSparc T1 ale není určen k domácímu použití, ale do serverů, kde má překonávat procesory Intel Xeon a AMD Opteron.



K tomu mu jistě pomůže osm jader (bude ale existovat i v čtyř a šestijaderných verzích), přičemž každé z nich je schopno zpracovávat čtyři vlákna najednou, fyzicky jeden jediný procesor se tedy jeví jako 32 procesorů. Menším problémem je už to, že pracuje na frekvenci 1,0GHz nebo 1,2GHz. To opravdu není příliš vysoká frekvence a pokud se procesor setká s velmi malým počtem single-threadových aplikací, pak bude jeho výkon poměrně nízký.

Procesor je vyráběn 90nm technologií. Podporuje šifrování RSA, každé jádro má 16kB L1 instrukční cache a 8kB L1 datové cache. L2 cache je pak jednotná o velikosti 3MB. Procesor rovněž obsahuje integrované řadiče pamětí a to rovnou čtyři typu DDR2-533. Na každý řadič je možno připojit čtyři moduly, takže maximální počet modulů je 16.

Je až s podivem, že při takové integraci a takovém počtu jader se podařilo udržet spotřebu energie příjemně nízko. Ta činí typicky 72W (peak power je 79W). To odpovídá 9W na jádro, což se na druhou stranu při frekvenci 1,2GHz u 90nm jádra dá čekat. Opterony a především Xeony jdou však velmi výrazně nad 100W. Uvidíme, jak si nový procesor na trhu povede, jisté ale je, že domů si jej pořizovat asi nebudete.

Zdroj: www.sun.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.