reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Superpočítač Polaris: NVIDIA A100 a AMD EPYC

25.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Superpočítač Polaris: NVIDIA A100 a AMD EPYC
Ještě před vstupem do éry superpočítačů s výkonem v řádu exa nastoupí systém Polaris, který založen na grafických akcelerátorech NVIDIA a procesorech AMD se zařadí do první desítky nejvýkonnějších systémů světa. 
Superpočítač Polaris je chystán pro Argonne National Laboratory amerického Ministerstva energetiky a jedná se o systém, který bude postaven i kvůli zpoždění superpočítače Aurora. Ten bude založen na procesorech Sapphire Rapids a akcelerátorech Ponte Vecchio, čili půjde ve všech ohledech o systém příští generace, který navíc nabídne výkon kolem 1 exaFLOPS. AMD si mimochodem už také chystá své odpovídající, respektive ještě výkonnější systémy Frontier a El Capitan (1,5 a 2 exaFLOPS). 
 
 
Polaris tak v podstatě "zaplácne" hluché místo a nabídne potřebný výkon, který se bude pohybovat na úrovni 44 petaFLOPS. Jde tak přibližně o 23x nižší výkon, než jaký slibuje Aurora, ovšem co se týče výkonu pro AI, Polaris slibuje kolem 1,4 exaFLOPS. Běžně se ale výkon superpočítačů udává v FP64 a dle toho bude tento systém ještě patřit do první desítky v TOP500, a sice zhruba na úroveň systému JUWELS Booster Module. Polaris by tak mohl skončit na 8. či 9. místě. 
 
Chystaný superpočítač založený na platformě Cray od Hewlett Packard Enterprise (HPE) se bude skládat z uzlů obsahujících vždy dva procesory AMD EPYC (Rome i Milan) a čtyři akcelerátory NVIDIA A100, přičemž těchto uzlů bude celkem 560, a tedy 2240 akcelerátorů A100. 

Dle Reuters bude Polaris v podstatě testovacím strojem vytvořeným před nástupem Aurory. Zprovozněn má být ještě letos a použit bude pro vývoj a testování softwaru právě pro Auroru, aby v Argonne neztratili tolik času kvůli jejímu zpoždění. Nyní už je velice pravděpodobné, že prvním exascale systémem bude Frontier od AMD pro Oak Ridge, tedy v případě, že v jeho vývoji vše půjde dle plánu. Frontier totiž má nastoupit ještě letos, zatímco zpoždění Aurory do příštího roku už bylo potvrzeno a rozhodně to nebude jeho začátek, spíše naopak. 
 
A k čemu bude v Argonne použita už samotná Aurora? Půjde především o vědecký výzkum, a to například pokročilé léčby rakoviny, výzkumu výroby čisté energie, částicové fyziky, atd. Aurora si za svůj výkon vezme kolem 60 MW energie, zatímco Polaris "pouze" kolem 2 MW, ostatně bude také založen na 560 uzlech oproti 9000 v případě Aurory.  


reklama