Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Susquehanna: výroba čipů se nebezpečně prodlužuje i kvůli panice

20.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Susquehanna: výroba čipů se nebezpečně prodlužuje i kvůli panice
Susquehanna Financial Group už několik let sleduje vývoj tzv. lead time, čili prodlevy mezi objednáním výroby čipů a jejich obdržením, přičemž ta se v poslední době nebezpečně prodlužuje, jak se dalo očekávat. Co to může přinést? 
Susquehanna Financial Group sleduje lead time asi čtyři roky, což není zrovna dlouhá doba ani na polovodičový průmysl, ovšem v tomto případě není důležitá. Jde především o aktuální stav, který byl vyhodnocen jako nebezpečný a jedná se konkrétně o dobu 17 týdnů, což platilo pro duben, zatímco v březnu to bylo ještě o čtyři týdny méně, takže z tohoto pohledu to vypadá, jako by výroba snad i stála. Susquehanna tento vývoj hodnotí jako nebezpečný pro celý polovodičový průmysl a samozřejmě i ty, které na dodávkách čipů závisejí. 
 
 
Nebezpečí plyne především z toho, jak se mění chování zákazníků výrobců čipů. Někteří začali už dříve křečkovat zásoby v očekávání nepříznivého vývoje a zkouší objednávat výrobu těch samých čipů vícekrát, což pochopitelně celkovou situaci ještě zhoršuje. Čili v některých případech výroba čipů či objednávky na ně neodpovídají skutečné poptávce zákazníků po daných produktech. 
 
Tato situace v podstatě odpovídá chování zákazníků před více než rokem na začátku pandemie Covidu-19, kdy z obchodů mizela mouka, těstoviny či droždí kvůli obavám z budoucnosti, což jednoduše zapříčinilo nedostatek tohoto zboží na trhu, ačkoliv problémy s výrobou nenastaly. Namísto mouky tu ale v tomto případě máme integrované obvody pro napájení, na něž někteří zákazníci mohou nově čekat i rok a namísto těstovin tu jsou analogové čipy. 
 
Na tuto situaci už firmy reagují změnami v designu svých produktů, aby se vyhnuly použití takových komponent, které jsou a v blízké budoucnosti budou nedostupné. A pokud to není možné, pak nastává rovnou i rušení výroby plánovaných produktů.
 
Výroba čipů přitom nestojí, ale je tu příliš mnoho panikařících zákazníků, kteří se snaží předzásobit. Zlepšení tak může nastat i díky změně jejich chování spíše než zprovozněním dalších výrobních kapacit. Ty jsou samozřejmě také zapotřebí, jenomže jde o řešení, které se projeví spíše až za dva roky. 
 
Prezident IBM Jim Whitehurst k tomu uvedl, že postupným navyšováním výrobních kapacit firmy postupně vyřeší nedostatek čipů na trhu, ovšem až za pár let. Bude tak nutné se do té doby zaměřit i na prodloužení životnosti jistých počítačových technologií a pokusit se co nejvíce uspíšit investice do nových továren.