reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Christine Lampe-Önnerud a její společnost Cadenza Innovation před časem přišla s upravenými Li-Ion články, které mají mít o 70 % vyšší hustotu energie než ty klasické. Jednání s průmyslem už jedou a možná se jich skutečně dočkáme i v praxi.
thegrid (256) | 13.8.201710:08
V mobilech ty kulatý baterky asi moc neprorazí ?
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 13.8.20175:57
Za posledních 5 či 6 let bylo podobných zpráv o ­"nových bateriích­" minimálně 10. Jen tak namátkou: Uhlíkové baterie, superkondenzátory, vloni dokonce český počin he3da.. A stalo se co? Nic, ani jedno z toho se nikdy nezačalo vyrábět, v lepším případě šlo poouze o podovd na investory. Takže budu skeptický i zde, dokud se to nezačne vyrábět.
Odpovědět6  2
Milan Šurkala (4550) | 13.8.201710:26
Jsem skeptický spíše k tak velkému nárůstu hustoty, 70 % mi přijde moc. Protože se ale jedná pořád o starý známý Li­-Ion a v podstatě o žádné nové baterie ani nejde, jen o jinou práci s těmi stávajícími, pak nevidím moc důvod, proč by se to nemohlo poměrně rychle dostat do výroby ­(řekněme tak do dvou let­). Obzvlášť pokud už nějakou dobu jednají s mnoha dalšími společnostmi o použití. Jen těch 70 % mi přijde být hodně přitažené za vlasy, osobně bych nečekal více než nějakých 20 %.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 13.8.201713:00
Ano, nějakému menšímu vylepšení jen lepším využitím místa by se věřit dalo. Ovšem současné články jsou kulaté, kruh vyplní 3.14­/4 plochy, kterou zabere. Tj 78.5%. I pokud by teoreticky vymysleli jak vyrábět články, které prostor uvnitř baterie vyplní dokonale, na 100% tak se kapacita prostě nezvedne o ­"až 70%­". A vzhledem k tomu, že poskládat je ­"dokonale a bez volných mezer­" asi nepůjde, tak těch vašich maximálně 20% zní pravděpodobně. Plus, pokud opravdu ­"jen­" lépe naskládají víc článků, tak výsledná baterie bude mít větší kapacitu, ale také bude těžší. A rozvoji elektromobilů, busů atd brání hlavně váha.

PS: logika, kdyby to byl velký upgrade, tak první kdo po tom skočí bude právě Tesla. Která ale jen vyjádřila zdvořilý zájem či spíše nezájem.
Odpovědět4  0
Milan Šurkala (4550) | 13.8.201713:14
S tím výpočtem plochy je tam základní problém v tom, že nevíme, kolik prostoru mezi baterie tam je dnes. Proto mi nepřijde pravděpodobné, že by dnes byly od sebe tak daleko, aby se to zvýšilo o 70 %. Pokud by tam ale byla mezera velikosti jednoho článku, tak by to klidně mohlo být i trojnásobně. Jenže... my tu dnešní mezeru neznáme, takže těžko soudit.

Co se týče hmotnosti, to mě také napadlo, přestože uvádí obrovskou úsporu i zde. Ono na stejném objemu sice bude více článků ­(takže více hmotnosti­), ale zas tam bude méně toho ­"okolo­" ­(takže méně hmotnosti­). Tento způsob řeší právě to ­"okolo­". Jen se mi osobně nezdá, že to balení dělá až tak moc prostoru. Pokud to dnešní ­"okolo­" bude nahrazeno těmi články ­(těsněji u sebe­), tak by to na hmotnost skutečně nemělo mít moc vliv a poměr kapacita a hmotnost by se opravdu zlepšil. Jen se balení kolem článků nahradí větším podílem článků v témže objemu. Ubere se na balení, přidá se na článcích. Rozměry stejné, hmotnost podobná ­(patrně o něco vyšší­), kapacita vyšší. Nicméně... uvidíme.

Tesla teď hlavně řeší dostupnost Modelu 3 a rozbíhání výroby. Bude zajímavé sledovat budoucnost, protože nedávno přešla z článků 16850 na 2170, což umožnilo dosáhnout něčeho podobného ­(větší hustoty­). Tohle by mohl být další krok do skládačky. Nicméně se shodneme, že 70 % zní až podezřele moc dobře.
Odpovědět3  0
Luk Skywalker (510) | 13.8.201720:39
70% to zase bylo v laboratorních podmínkách nebo jiných specifických podmínkách, takže toho se my nedočkáme, nicméně každé zlepšení je dobré a jelikož je to stejná technologie výroby, tak lobby výrobců nebude proti a nezavře se to do trezoru nebo nápad neskončí v koši.
Odpovědět0  0
GarfieldM (63) | 13.8.201713:03
Protože velký společnosti ty nápady odkoupí a zavřou do trezoru = Konec inovace.Vono by je stačilo vevnitř pozlatit a výdrž by byla lepší..Chtělo by to konečně lepší baterie do telefonů a lepší nabíjecí tužkovky..
Odpovědět0  3
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.