Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Svět hardware bude u uvedení G70

20.6.2005, redakce SHW, článek
Svět hardware bude u uvedení G70
Redakce Světa hardware dostala šanci zůčastnit se představení nové generace grafických karet nVidia. Konkrétně se jedná o grafickou kartu s názvem GeForce 7800 GTX, která byla vyvíjena pod kódovým názvem G70.
Jak mnozí jistě víte, ve středu 22.června 2005 v 15:00 bude oficiálně představena nová rodina grafických karet nVidia. Konkrétně se jedná o grafickou kartu GeForce 7800GTX, která byla vyvíjena pod kódovým názvem G70. Ovšem s předstihem, tedy už v úterý, proběhne prezentace této novinky ve francouzské Paříži, které se zúčastní přední novináři a prodejci. A musím říct, že je velkou ctí pro celou redakci, že i Svět hardware byl pozván a může se zúčastnit takové události. Celé nás to těší dvakrát, když se podíváme na list pozvaných novinářů. Nebudou chybět: Fuad Abazovic (alias Fudo) z The Inquireru, Derek Wilson z Anandtechu, Lars Weinand z Tom´s Hardware a několik málo dalších. Z České Republiky budeme spolu se zástupci IDG jediní.

Mohu vás tedy seznámit s plánem článků a informací, které se na tento týden chystají:
    • středa 22.6.. v 15:00 - podrobné informace o GeForce 7800GTX - pohled na technologii od Zdeňka Kabáta
    • čtvrtek 23.6. - ohlédnutí za uvedením GeForce 7800GTX v Paříži s dalšími zajímavostmi a snad i první výsledky

PS: podle posledních informací jednu G70 dostaneme na testy snad ještě tento týden. Pokud vše klapne, můžete se tak těšit na první recenzi v ČR již velmi brzo.




Drobné shrnutí

Ovšem do středy je ještě hodně daleko a tak si aspoň shrneme to málo, co zatím víme. Čip G70 bude vyráběn pomocí 110nm procesu. Proto se ani nelze divit, že tento drobeček s více než 300 miliony transistorů nebude taktován rychleji než 430MHz. Ty v sobě budou ukrývat celkem 24 pixel pipelines a 8 vertex pipelines. Samozřejmě nebude chybět podpora PS a VS 3.0. Pro dostatečný přísun dat k výpočetním jednotkám bude sloužit pro začátek 256MB GDDR3 paměť s taktem 1,2GHz. S uvedením nové grafické karty souvisí i představení nových ovladačů ForceWare, nově s číslovkou 77 na začátku.


Trochu bulváru

Na závěr pro drobné odlehčení si dovolím zmínit situaci, kterou před nedávnem publikovali na The Inquireru.

ATi se povedl dobrý krok s obdobou SLI zvanou Crossfire. I když se zatím tato technologie neprodává, povedlo se s Crossfire získat nový rekord v 3D Marku05. Což značí velmi dobrý marketingový tah ještě před začátkem samotného prodeje. Nehledě na fakt, že bude možné použít stávající grafickou kartu z rodiny X8xx a bude "stačit" dokoupit druhou, tzv. primární. Navíc nebude potřeba žádná vnitřní propojka.

nVidia si je samozřejmě vědoma síly ATi a odpoví na celou věc uvedením GeForce 7800GTX. To vše se nVidia pokusí stihnout uvést ještě dříve než se objeví první základní desky s podporou Crossfire. Podle všech informací by totiž přední prodejci měli mít k dispozici omezené množství k prodeji již v den uvedení. Naproti tomu ATi zatím stále neprodává žádnou desku s Crossfire, i když se snaží domluvit s ULi, SiS a VIA na licencování, které by pomohlo lépe bojovat s nVidií. Souvislost to má s momentálním rozložením prodeje základních desek pro AMD64, kde VIA pomalu skomírá a nVidia více a více sílí. Případné licencování od ULi, SiS a VIA by tak pomohlo více bojovat proti zeleným (nVidii).

ATi se bude snažit odpovědět. Jistě víte, že se chystá nový čip s označením R520. Na internetu se ve spojitosti s ním objevují různé informace, některé tvrdí, že ATi má problémy s výrobou, jiné zase, že ATi vyčkává na výkon GeForce 7800GTX a podle toho nastaví výkon R520 (tedy takt, případně počet pipelines). R520 bude vyráběn 90nm výrobním procesem a jeho jádro má tikat na vysokých frekvencích. To vše v kombinaci s 32 pipeliny dělá z R520 potencionálního zabijáka. nVidia si je vědoma celé situace a proto také novinku nepojmenovala 7800 Ultra. Koncovka Ultra tak zůstává v záloze pro případ nouze - tedy uvedení rychlejšího bratříčka k GeForce 7800GTX (že by G80?).

nVidia musí odpovědět na uvedení R520. Pravděpodobně se bude jednat o GeForce 7800 na steroidech, která dostane onu koncovku Ultra. Tím se nVidia pokusí buď srovnat, nebo aspoň dotáhnout na ATi.

A jelikož se jedná o seriál ala Dallas, čekají na nás nové, vždy minimálně dvakrát rychlejší grafické karty, které budou samozřejmě obsahovat mnoho nového, bez čeho si určitě nezahrajete s plnohodnotným pocitem. A nebo se nás o tom aspoň budou marketingoví stratégové snažit přesvědčit. Každopádně se můžete těšit na jistě kvalitní recenze, zde, na stránkách Světa hardware.