reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Svůj počítač si postavím sám!

25.6.2008, Michal Huspeka, článek
Svůj počítač si postavím sám!
Je pro Vás toto prohlášení nepředstavitelné? Zdá se Vám, že byste to nikdy nedokázali? Odmítáte uvěřit těm, co tvrdí, že na tom vlastně nic není? Pokud ano, tak je tento návod určen právě pro Vás a doporučujeme mu věnovat svou pozornost.
Existuje velké procento uživatelů, kteří se nespokojí s nákupem hotové sestavy a velmi rádi a pečlivě si komponenty pro svůj nový počítač vyberou sami. Někteří z nich se o vhodném výběru komponent také poradí na některém diskusním fóru, třeba zde na SHW, kde jsou samozřejmě vítáni.

Zároveň ale také existuje velké procento uživatelů, kteří se poté obávají si z takto vybraných komponent počítač složit a raději investují nemalé částky za to, že jim e-shop zašle novou sestavu již složenou, případně využijí jiné firmy, která jim jejich novou sestavu složí, opět samozřejmě za nemalý finanční obnos. Přitom sestavení počítače není nic složitého a můžeme ho směle přirovnat ke stavebnici, kde do sebe všechno zapadá a v podstatě nic nejde vložit jinam nebo připojit obráceně.

Navíc nejste vázáni nutností nakoupit všechny komponenty u té firmy, která Vám bude sestavu skládat a můžete tak zkombinovat hned několik dodavatelů, čímž je možné na dnešním trhu rovněž ušetřit další nemalou finanční částku.

Dalším a neméně důležitým faktorem je skutečnost, že při vlastnoruční stavbě počítače naprosto přesně víte, co a jak máte kde zapojeno a navíc si přitom můžete pohrát s úklidem přebytečných kabelů nebo třeba s regulací připojených ventilátorů. Takovýto počítač pak bude již navždy "Vaší" sestavou.

Ti, kdo již někdy sami počítač složili, mi jistě potvrdí, že je to v podstatě docela zábava a pocit po prvním zapnutí a úspěšném proběhnutí POSTu (Power-On-Self-Test) je úplně jiný, než když si domů přinesete hotovou "bednu".


- pro zvětšení klikněte -

Pokud tedy patříte do skupiny uživatelů, kteří na úvodní otázky odpověděli třikrát ANO, zkuste využít našeho návodu a ušetřit tak několik stokorun, které můžete raději investovat například do nákupu lepší komponenty pro svůj nový počítač.

Ještě než se společně vrhneme na samotnou stavbu počítače, projdeme si postupně všechny základní komponenty a rozebereme si několik typů, na které se zaměřit již během jejich výběru, zejména z hlediska jejich funkční a rozměrové kompatibility, která by nám mohla později při sestavování způsobit problémy.
reklama