reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Svůj počítač si postavím sám!

25.6.2008, Michal Huspeka, článek
Svůj počítač si postavím sám!
Je pro Vás toto prohlášení nepředstavitelné? Zdá se Vám, že byste to nikdy nedokázali? Odmítáte uvěřit těm, co tvrdí, že na tom vlastně nic není? Pokud ano, tak je tento návod určen právě pro Vás a doporučujeme mu věnovat svou pozornost.
Před zahájením sestavování počítače si připravíme menší křížový šroubovák, technický líh s kouskem hadříku na očištění dosedacích ploch a pro malé konektory možná využijeme i pinzetu.

Celá stavba by nám neměla zabrat více než dvě hodiny a jediné, na co si musíme dát pozor, je statická elektřina, která by mohla některou z komponent nenávratně poškodit. Čas od času proto neuškodí se nějak "vybít", například přes uzemněný radiátor ústředního topení.

V průběhu celé stavby Vám budu pro ilustraci předkládat také obrázky z manuálu k základní desce Gigabyte GA P35-S3/DS3(R), abyste měli představu, jak nám takový manuál ulehčí práci a poradí se správným zapojením. V případě jiných základních desek od jiných výrobců bude manuál podobně přehledný.


Začínáme...


Nejprve se budeme zabývat počítačovou skříní, proto z ní sejmeme obě bočnice, abychom měli volný přístup do celého prostoru skříně.

V případě, že není již od výrobce osazena ventilátory nebo jsme si objednali jiné, je nutné tyto ventilátory osadit. Se zadním je to jednoduché, ventilátor přiložíme z vnitřní strany šasi skříně tak, aby při provozu foukal směrem ven ze skříně a z vnější strany ho přišroubujeme čtyřmi šroubky, které jsou většinou součástí balení ventilátoru nebo skříně.


Instalace ventilátoru na šasi skříně

Směr průtoku vzduchu bývá na ventilátoru vyznačen šipkou. Pokud není a nejsme si jisti orientací, můžeme si pomoci tak, že pokud se díváme na ventilátor ze strany, kde jsou vzpěry držící rotor ventilátoru (viz. obrázek), bude ventilátor foukat směrem na nás. Pokud ani tohle nepomůže, tak po prvním spuštění počítače směr foukání snadno zjistíme a v případě potřeby ventilátor dodatečně otočíme.


Ventilátor 120x120 mm Arctic Cooling AF12025 PWM

Některé ventilátory (například Noctua, Nexus) bývají vybaveny místo šroubků silikonovými kolíčky, které mají zamezovat přenášení vibrací ventilátoru na šasi skříně. Jejich montáž je podobná jako v případě šroubků a je znázorněna v návodu přiloženém u ventilátoru.

Pro montáž předního ventilátoru budeme muset nejspíš odmontovat čelní panel počítačové skříně, jehož uchycení bývá podle modelu skříně zajištěno buď šroubky nebo jen plastovými západkami, případně kombinací obojího. Po sejmutí čelního panelu přiložíme z vnitřní strany skříně ventilátor tak, aby při provozu foukal dovnitř skříně a z vnější strany jej opět zajistíme čtyřmi šroubky.


Šasi počítačové skříně po sejmutí čelního panelu

Ještě než čelní panel skříně vrátíme na původní místo, přesvědčíme se, že veškeré 5,25" pozice, které hodláme obsadit optickými mechanikami, mají odstraněny záslepky na plechovém šasi skříně a stejné pozice si uvolníme i na čelním panelu. Stejně postupujeme i v případě FDD disketové mechaniky nebo čtečky paměťových karet, pokud je hodláme použít. Poté čelní panel usadíme zpět na šasi skříně a zajistíme.

V případě, že skříň již byla ventilátory osazena od výrobce, připravíme se na montáž základní desky. Z příslušenství k základní desce použijeme plechovou krytku zadních I/O (vstupních a výstupních) konektorů desky, kterou vmáčkneme do šasi skříně směrem zevnitř ven. Pozor na její orientaci, prolisy v plechové krytce musí odpovídat rozmístění I/O konektorů na základní desce po jejím umístění do skříně.


Plechová krytka I/O konektorů nainstalovaná v šasi skříně

Dále z příslušenství základní desky použijeme distanční sloupky, které si našroubujeme do šasi skříně tak, aby jejich rozvržení korespondovalo s montážními otvory v základní desce. U lepších skříní bývají montážní otvory pro různé typy desek (ATX, microATX atd.) označeny, pokud nejsou, budeme si muset poradit sami.

Rozhodně ale distanční sloupky neumisťujeme tam, kde nebude později základní deska přišroubována, riskovali bychom tím její poškození!


Distanční sloupky pro uchycení základní desky

Základní desku zatím ale instalovat nebudeme, nyní si do skříně osadíme napájecí zdroj. Jeho montáž je velice jednoduchá, zdroj si přidržíme uvnitř šasi v místě jeho budoucí pozice, natočíme ho perforací dozadu a tak, že bude jeho ventilátor otočen směrem dolů do prostoru skříně a z vnější strany utáhneme čtyřmi šroubky, které jsou součástí jeho balení. Poté na jeho zadní straně přepneme kolébkový vypínač do polohy "0", což je vhodné před prvním připojením napájecího zdroje k elektrické síti.


Uchycení napájecího zdroje na šasi počítačové skříně

Tím bychom měli skříň připravenou pro montáž základní desky. Nejprve si ale samotnou desku osadíme procesorem spolu s chladičem procesoru a také operační pamětí, protože je to výhodnější z hlediska manipulace při osazování. Teprve takto osazenou desku poté nainstalujeme do skříně.


Instalace základní desky


Osazení procesoru se liší podle zvolené platformy (AMD, Intel), přehledný postup, většinou i s doprovodnými obrázky, nalezneme v manuálu k základní desce. Při vkládání procesoru do patice musíme být každopádně velice opatrní a nepoškodit piny (kontakty), které jsou součástí buď samotného procesoru (AMD) nebo jeho patice (Intel). Procesor vždy orientujeme podle značek a zářezů, které jsou vyznačeny jak na samotném procesoru, tak i na patici na základní desce. Po vložení procesoru je nutné jej v patici zajistit pákovým mechanismem.


Značka a zářezy na procesoru (Intel)
Procesor zajištěný v patici pákovým mechanismem

Následně si připravíme chladič procesoru. Pokud jsme zvolili jiný než boxovaný chladič, bude pravděpodobně univerzální, a bude nutné jej upravit pro konkrétní patici. Postup na tuto úpravu je vždy podrobně vysvětlen v návodu k samotnému chladiči. Pokud to chladič umožňuje, sejmeme z něj ještě před montáží ventilátor, abychom měli co nejvíce prostoru při jeho osazování na základní desku.


Příslušenství chladiče Scythe Ninja Plus pro patice AMD a Intel

Po úpravě chladiče pro zvolenou platformu můžeme přistoupit k aplikaci teplovodivé pasty, která se nanáší mezi procesor a základnu chladiče, nikoliv mezi procesor a jeho patici!

Některé chladiče již mají teplovodivou pastu nanesenou přímo od výrobce, ale pokud tomu tak není nebo pokud jsme se rozhodli použít jinou, očistíme s použitím hadříku lihem obě dosedací plochy (IHS procesoru i základnu chladiče). Pastu aplikujeme vždy jen na jednu dosedací plochu a je výhodnější zvolit tu menší z nich, aby po montáži chladiče nezůstaly zbytky nevyužité pasty na okrajích té větší z obou kontaktních ploch.

Moderní pasty aplikujeme tak, že vymáčkneme trochu doprostřed základny a necháme již chladič, aby ji svým tlakem rovoměrně rozprostřel (můžeme s ním i trochu zavrtět). Následně přistoupíme k upevnění chladiče, které se samozřejmě liší podle zvolené platformy. Pokud je chladič uchycen ve čtyřech otvorech (typicky Intel), vždy upevňujeme současně dva protilehlé rohy, aby došlo k rovnoměrnému rozložení tlaku na procesor.

Některé chladiče navíc využívají takzvaný BackPlate, neboli výztuhu, která se upevňuje společně s chladičem ze zadní strany základní desky. Přesný postup instalace celého chladiče je vždy znázorněn v návodu k chladiči.


Backplate chladiče Scythe Katana

Při montáži chladiče s věžovitou konstrukcí si také musíme dát pozor na výslednou orientaci ventilátoru, který by měl být umístěn v prostoru nad sloty pro operační paměti a směřovat na zadní stranu skříně (do oblasti I/O konektorů), kam bude při provozu vyfukovat teplý vzduch od procesoru.


Tradiční orientace chladiče procesoru s věžovitou konstrukcí

Po nainstalování chladiče na něj opět upevníme ventilátor (pokud jsme jej před montáží sundávali) a jeho napájecí konektor zapojíme do konektoru na základní desce označeného nejčastěji jako CPU_FAN, jehož umístění je znázorněno i v manuálu k základní desce. V případě, že je napájecí kablík zbytečně dlouhý, ho vyvážeme, aby nemohlo dojít například k jeho vniknutí do ventilátoru.

Následně do základní desky osadíme operační paměti RAM. V případě, že naše deska disponuje čtyřmi sloty pro paměťové moduly a my jsme zakoupili sadu dvou modulů (Dual kit), osadíme je vždy tak, aby mohly pracovat v tzv. dvoukanálovém (Dual Channel) režimu, jinak bychom zbytečně snižovali jejich výkon. Zapojení do dvoukanálového režimu se liší podle výrobců desek, někdy se využijí stejně barevné sloty, jindy zase záleží na jejich pořadí. Přesné vysvětlení vždy nalezneme v manuálu základní desky.


Princip zapojení dvoukanálového režimu z manuálu základní desky Gigabyte GA P35-S3/DS3(R)

- pro zvětšení klikněte -

Paměti osazujeme tak, že odklopíme postranní plastové páčky, modul nasadíme do slotu a rovnoměrně tlačíme na obou stranách, až páčky zacvaknou a zajistí tím paměťový modul. Musíme si jen dát pozor na správnou orientaci modulů, která je zajištěna klíčovacím zářezem, který musí souhlasit s výstupkem uvnitř slotu.

Takto připravenou a osazenou základní desku již můžeme nainstalovat do připravené počítačové skříně. Desku pomocí šroubků z příslušenství přišroubujeme do již připravených distančních sloupků a stejnoměrně dotáhneme. Znovu se přesvědčíme, že jsou sloupky nainstalovány opravdu pouze v místech, kde je základní deska uchycena.


Osazení ostatních komponent


Po instalaci základní desky přistoupíme k instalaci grafické karty. Pro její osazení budeme potřebovat vyjmout jednu, případně dvě PCI záslepky, které jsou na zadní straně skříně dole v oblasti rozšiřujících slotů. Uchycení těchto záslepek a následně i nainstalovaných rozšiřujících karet se liší podle typu skříně. Často bývají uchyceny pomocí šroubků, případně jsou zejména u levnějších skříní záslepky vylamovací a komponenty jsou pak přidržovány mechanismem s páčkovým zajištěním.

PCI záslepky Chieftec
PCI záslepky Silentmaxx
PCI záslepky Thermaltake

V případě, že naše základní deska disponuje více PCI-Express x16 sloty, instalujeme grafickou kartu vždy do nejvýše umístěného slotu, tedy co nejblíže procesoru. Popis všech slotů nalezneme znázorněný v manuálu nebo zkráceně přímo na základní desce.


Rozložení rozšiřujících PCI slotů podle manuálu základní desky Gigabyte GA P35-S3/DS3(R)

- pro zvětšení klikněte -

Grafickou kartu nasadíme do slotu a rovnoměrně na ní zatlačíme na obou koncích, dokud nezapadne plastová pojistka, která jí ve slotu přidržuje. Poté kartu zajistíme šroubkem nebo páčkovým mechanismem podle typu skříně.
Stejným způsobem osazujeme i ostatní rozšiřující karty, například zvukovou kartu nebo TV tuner. Po instalaci grafické karty můžeme přistoupit k montáži pevného disku nebo disků. Koše pro pevné disky bývají v různých počítačových skříním různě orientované a často jsou také vyjímatelné, což nám celou montáž usnadní.

Hojně je také využíváno různých bezšroubových rychloupínacích systémů, nebo se na disk namontují plastové ližiny a ty se pak zasouvají do koše pro pevné disky. Všechny tyto mechanismy jsou snadno pochopitelné a bývají také názorně vysvětleny v návodech k počítačovým skříním.


Vyjímatelný koš pro pevné disky v podání Cooler Master

V zásadě platí, že pevný disk instalujeme jeho elektronickou částí směrem dolů a konektory orientujeme směrem k základní desce. Upevnění provedeme v závislosti na výrobcem použitém mechanismu.

Po instalaci pevného disku zbývá ještě osadit optickou mechaniku. Způsob její instalace opět závisí na konstrukci zvolené počítačové skříně. Pokud to skříň umožňuje, je snazší zasouvat mechaniku zvenku přes čelní panel, avšak někdy budeme muset postupovat zevnitř, kde nám ale může překážet napájecí zdroj. Po usazení optické mechaniky na určené místo provedeme její uchycení opět v závislosti na výrobcem použitém systému zajišťování.


Systém rychloupínání v počítačové skříni Thermaltake WingRS

- pro zvětšení klikněte -

V tuto chvíli máme naši novou sestavu kompletně složenou a zbývá nám pouze zapojit potřebnou kabeláž a poprvé spustit.
reklama