reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Symbian 8.0 – Přiměřeně inovativní

24.2.2004, Pavel Bureš, článek
Symbian 8.0 – Přiměřeně inovativní
Symbian včera představil na probíhajícím kongresu 3GSM v Cannes novou verzi svého operačního systému pro mobilní zařízení. Výrobce jako hlavní výhody a vylepšení osmé verze uvádí navýšení výkonu, podporu přídavného hardwaru a nové možnosti jazyka Java, nad nimiž jistě zajásá nejeden programátor.
Symbian 8.0 disponuje přepracovaným jádrem, které jednak zvyšuje výkon, dovoluje pracovat lépe s multimédii a jelikož je systém optimalizovaný pro dostupné procesory, výsledná cena zařízení by neměla být nikterak vysoká. Se systémem se počítá v zařízeních 2,5. a 3. generace.

Zajímavou vlastností je vzdálený přístup využívající standardu OMA SyncML 1.1, díky kterému složitější nastavení může provést kolega či pracovník servisního střediska bez toho, aby musel být u komunikátoru fyzicky přítomen. Jedná se o otevřený standard, tudíž není pro vývojáře problém získat dokumentaci a tak využít všech schopností, které SyncML nabízí.

Fenoménem poslední doby je hudba a video, což pochopili nejen mobilní operátoři, ale i výrobci mobilních telefonů a komunikátorů. Aby bylo možné uživateli poskytnout opravdu výjimečný zážitek, podporuje nová verze systému hardwarovou akceleraci, tudíž si budeme moci přehrávat video z paměťové karty či jej streamovat.

Jedna z největších dosud uveřejněných změn se týká Javy. Symbian 8.0 nabízí vývojářům některé možnosti, které ve starších verzích nebyly dostupné vůbec a nebo jen s obtížemi. Jedná se hlavně o zpřístupnění dalších systémových možností při současném zachování vysoké stability, je totiž zbytečné dovolit programátorovi dělat si s přístrojem „psí kusy,“ jelikož kvůli jedné malé chybce by mohl vytuhnout celý přístroj.

SDIO (Secure Digital Input Output) sloty jsou na PDA jako doma, nyní se začínají používat i u zařízení se Symbianem. Zařízení tímto slotem vybavené lze mimo obvyklých paměťových médií použít k připojení dalšího hardwaru jakým může být fotografický aparát, rádio, TV tuner či třeba čtečka otisků prstů.





Architektura OS Symbian 8.0
(klikněte si prosím pro zvětšení)

Mimo TCP/IP (IP v4 a v6) a WAPu (verze není známa) poslouží ke spojení s okolním světem infračervený port, Bluetooth a USB rozhraní. Co se týče znakové sady, použit byl Unicode Standard 3.0. Pro přístup k důležitým datům lze využívat šifrovaný přenos, konkrétně SSL, TLS a HTTPS.

Výše uvedené informace jsou prvními, které dal výrobce k dispozici. V nejbližší době budou známy další podrobnosti, rovněž je pravděpodobné vyvrácení/potvrzení některých domněnek, které se za velmi krátkou dobu stihly vyrojit. Zájemcům o podrobnější specifikaci doporučujeme přečíst si mimo tiskové zprávy i podrobný product sheet.
reklama