reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Společnost Synology vypouští do světa nový jednodiskový NAS DiskStation DS115j, který má výhodu ve své energetické úspornosti, ovšem očividná nevýhoda zase tkví v tom, že nenabídne ochranu dat pomocí redundance.
chose008 (1) | 5.9.20149:01
Moc nechápu to neustálé přeceňování RAIDu v tom smyslu, že se jedná o zásadní ochranu dat. RAID především slouží k tomu, že ani po HW poruše jednoho z disků systém nepřestane fungovat, data jsou dále dostupná a oprava je snadná ­- stačí tam strčit nový disk a pole se opraví samo. Takže se jedná o něco, co třeba běžného domácího uživatele ­(na rozdíl od firem­) tak pálit nemusí. Který domácí uživatel je životně závislý na neustálém přístupu ke svým datům?

O data ale můžu přijít řadou jiných způsobů, než jenom poruchou disku, takže zodpovědný uživatel by měl především pravidelně a pokud možno automaticky zálohovat. Sám mám doma dvoudiskové Synology, ale bez RAIDu. Zato se mi důležitá data automaticky a verzovaně zálohují z jednoho disku na druhý ­(narozdíl od RAIDu se i např. po chybném výmazu nebo úpravě k datům ve starší verzi dostanu, což je podstatný rozdíl­), ale krom toho se mi data každou noc automaticky zálohují na dva další NASy a to je každý v jiném domě a městě. Tzn., alespoň pro mě má dvoudiskový NAS výhodu především v tom, že mohu právě zálohovat z jednoho disku na druhý a že se do NASu celkově vejde více dat.

Tím neříkám, že RAID je pro domácího uživatele k ničemu ­- řada lidí opravdu může ocenit už jenom fakt, že po hardwarové poruše nemusí systém znovu nastavovat ­(i když samozřejmě i systémovou partition lze zazálohovat a následně obnovit, ale to nemusí takový uživatel umět­) a určitou ochranu dat opravdu poskytuje. Problém je ale v tom, že lidi pak snadno získají falešný dojem, že data jsou v bezpečí a dalším zálohování se nezabývají, což mi zrovna ideální nepřijde. Už jenom fakt, že běžný uživatel má všechna data z NASu dostupná přes SMB na svém počítači s povolením zápisu, takže o data je může raid neraid připravit i nějaký malware, který si stáhnout do počítače a který všechna data v dosahu vymaže nebo třeba zašifruje a požaduje za klíč peníze. Samozřejmě pak ještě záleží na tom, jak si kdo svých dat cení...
Odpovědět1  1
Jijirka15 (20) | 5.9.20149:40
Souhlasím. pro doma je RAID asi tak potřebný jako písek na Sahaře.
Mám doma 4diskový NAS a k tomu 4x USB disk na zálohování. NAS je nastaven jako 4x single disk a USB disky se připojují přes časovanou zásuvku a USB Switch 1x týdně a v tu doby se automaticky provede zálohování a synchronizace disků s NASem.

Takto mám daleko lepší ochranu proti virům, přepětí v síti, blesku, ......
Časem koupím ještě jeden NAS a umístím jej někam jinam ­(jiný byt­/dům­). Toto všechno mě ochrání daleko lépe než RAID.

Nesmyslnost typu RAID by mi nic neřešila.
Odpovědět0  2
Jirka-77 (1118) | 7.9.201415:32
teď jsem to chtěl říct, že zásady zálohování chápu tak že zálohovací disk nemá být připojený do datové a ani do elektrické sítě a má se připojit jen pro dobu potřebnou na zazálohování případně obnovu dat a v tu dobu mají data ležet zálohovaná na jiném disku v tu dobu odpojeném od obou sítí a disky nemají být aspoň ve stejné místnosti nebo lépe v jiném patře ideálně v jiném baráku, asi když jeden je doma a druhý uskladněn ve sklepě tak je to dobrý.
takže tady kolega má asi správně obě sítě odpojené, časovač v zásuvce chápu, ale přerušení datovýho spoje ve switchi nevim jak funguje.
ideální záloha pak je když jeden disk je umístěn na jiné planetě :­-D a možná tam ty data zálohovaný máme, ani to nevíme :­-D to jsem se dostal malinko jinam, ale zajímalo by mě jak je to s tím odpojením ve switchi, jak se to dělá a jak dobře je to odpojený?
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.