reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology uvádí malý NAS DS416slim i novou verzi systému DSM

25.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Synology uvádí malý NAS DS416slim i novou verzi systému DSM
Společnost Synology se dnes pochlubila dvěma novinkami. Jednak je tu subtilní NAS DS416slim pro čtyři 2,5" zařízení a vedle toho přichází i pro ostatní majitele DiskStation nová ostrá verze systému DiskStation Manager, tedy 6.0.
Synology DiskStation DS416slim je určen pro domácnosti a kanceláře a jedná se o menší model NAS, který je určen pro čtyři 2,5" zařízení s rozhraním SATA. Díky tomu můžeme očekávat celkově malé rozměry i nižší spotřebu, ovšem 2,5" HDD nedosahují takové kapacity jako desktopové disky a oproti nim mají i méně výhodný poměr kapacity a ceny. Pokud jde o SSD, jsme pochopitelně někde zcela jinde.





Rozměry tohoto NAS dobře ilustruje velikost zadních šuplíků pro 2,5" zařízení, vedle nichž je tu napájecí konektor, dva ethernetové konektory a jeden USB 3.0. Další USB 3.0 je pod čelními kontrolkami. Maximální kapacita je dle tiskové zprávy 8 TB, takže se počítá se 2TB disky, i když jsou běžně dostupné také 3TB mobilní disky. I díky šuplíkům je k dispozici funkce hot-swap pro výměnu disků za chodu.





DiskStation DS416slim má rozměry nepřekračující 15 cm a jeho hmotnost se pohybuje kolem 700 gramů, takže ho můžeme označit i za přenosný. Uvnitř se nachází 1GHz procesor Armada 385 se dvěma jádry a hardwarovou podporou šifrování dat, který má po ruce 512 MB DDR3 RAM. Rychlost downloadu zcela využije pásmo gigabitového Ethernetu (112,8 MB/s) a upload je o něco pomalejší (78,8 MB/s). Můžeme ale také spojit výkon dvou ethernetových rozhraní a dosáhnout rychlosti čtení až 170 MB/s. Dostupnost Synology DiskStation DS416slim má být okamžitá, a to s cenou 250 eur bez daně. U nás to je kolem 8900 Kč s DPH.

Synology DiskStation Manager 6.0 je další novinka, jež má dle výrobce představit zásadní novinky z oblastí virtualizace, cloudu, zabezpečení dat, multimédií, dostupnosti dat a dalších. Tento operační systém je také nyní už dostupný v 64bitové verzi a je plně modulární, takže veškeré aplikace, které nejsou nutně potřeba k základnímu chodu, si případně musíme doinstalovat. Můžeme si tak vybrat skutečně jen to, co bude potřeba, ani by nám nepotřebné služby užíraly systémové prostředky. Pro samotné Synology to také značně usnadní aktualizování systému. Nakonec můžeme zmínit nové funkce pro ty, kteří mají problémy se zrakem. Více si o nové verzi DSM můžete přečíst na stránkách výrobce (viz zdroj).

Zdroj: TZ Synology
reklama