reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synopsis AI EDA pro několikrát rychlejší i výrazně levnější navrhování čipů

25.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Synopsis AI EDA pro několikrát rychlejší i výrazně levnější navrhování čipů
Na Hot Chips 2021 představila společnost Synopsis své nové EDA (electronic design automation) nástroje pro vývoj čipů, které spoléhají na umělou inteligenci. Právě díky ní dokáží značně urychlit i zlevnit celou práci. 
A nejde jen o rychlost a snížení nákladů, čeho mají nové EDA nástroje firmy Synopsis dosáhnout. Mluví se také o vyšším výkonu, výtěžnosti a nižší spotřebě. Pozitivní ohlas připojila společnost Samsung, která nový software firmy Synopsis už vyzkoušela v praxi a hlásí, že výsledné čipy se chovají lépe, než se předpokládalo a také jsou úspornější. 
 
 
Synopsis tak reaguje na stále větší a složitější čipy, jejichž vývoj je tak postupně náročnější, což se v jejím případě týká právě návrhu výsledného čipu, jenž může trvat i celé dva roky. Dozvídáme se, že v případě výkonných GPU chystaných pro 3nm proces náklady dosáhnou až 1,5 miliardy dolarů, což si nebude moci dovolit každý. Ovšem nové AI EDA mají dokázat tyto náklady srazit na polovinu a vytvoření výsledného návrhu čipu zkrátit ze 24 měsíců na pouhých 24 týdnů. 
 
 
Moderní EDA nástroje dokáží tvorbu čipů usnadnit, ale ten je stále do velké míry dílem inženýrů využívajících své zkušenosti a zvažujících různé přístupy pro vytvoření efektivního návrhu. A o to právě jde v případě nasazení AI. Vytrénovaná umělá inteligence dokáže mnohem rychleji než člověk vytvořit a porovnat mnoho kombinací v přístupu k danému problému (i když samozřejmě zase ne všechny možné) a postupně zvolit ten nejlepší. Jedná se tu konkrétně o platformu Synopsis DSO.ai, která při své práci zvažuje všechny aspekty s ohledem na výkon, napájení/chlazení i zabranou plochu čipu. 
 
 
V případě testovacích čipů se umělé inteligenci povedlo navrhnout čip, který byl o 26 % úspornější než čip vytvořený inženýrem a navíc byl AI systém se svou prací hotov za zlomek času. 
 
Synopsis také uvádí, že DSO.ai je kompatibilní se všemi výrobními technologiemi a procesy a hodnota tohoto systému s rostoucí komplexitou čipů jen poroste. Vedle Samsungu už začínají tuto novou technologii používat také firmy Google a NVIDIA. Jde tak o mimořádně významnou novinku, která může změnit způsob, jakým firmy přicházejí na trh se svými novinkami a umožní i menším společnostem začít vyrábět tak složité čipy, na jaké by si dříve ani netroufly. 


reklama