reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Systém NECu pro rozpoznávání tváří na Olympiádě v Tokiu

8.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Systém NECu pro rozpoznávání tváří na Olympiádě v Tokiu
Společnost NEC je jedním z partnerů Olympijských her v Tokiu v roce 2020 a bude mít na starosti jeden z bezpečnostních systémů. Půjde o rozpoznávání tváří a udělování přístupu akreditovaným osobám.
Olympijské hry v Tokiu se blíží, odehrají se za dva roky. Pořadatelé pochopitelně hledí i na bezpečnost, a proto využijí nejoceňovanější systém pro rozpoznání tváří od společnosti NEC. Nebude určen pro klasické návštěvníky, ale pro všechny další osoby jako jsou samotní pořadatelé, tedy nejrůznější personál, nicméně budou kontrolováni také atleti, média a nejrůznější dobrovolníci. Do databáze má být údajně zaneseno stěží uvěřitelných 300 tisíc osob. Cílem systému pak bude porovnat fotografii z databáze a příslušné identifikační karty s naskenovaným obličejem.
 
 
Jak jde vidět z demonstrace, systém to zvládá opravdu velmi rychle, aniž by se člověk musel zastavit. Na demonstraci nicméně nebylo ukázáno, co se stane, když tam půjde někdo s nepravou kartou (takto to vypadá, že to pustí všechny bez výjimky a nic ani neporovnává). Demonstrace byla provedena i s více než 200 cm vysokým atletem.
 
Systém využívá umělou inteligenci NeoFace, která je částí technologie Bio-IDiom pro biometrickou autentizaci. Ta slibuje již zmíněný vysoký výkon, protože není žádoucí, aby lidé stáli dlouhé fronty na autentizaci, zejména pokud bude opravdu hodně teplé počasí. Tokijské Olympijské hry nejsou na jednom místě, ale jsou rozesety po zhruba 40 různých místech, takže je žádoucí kontrolovat, kdo vstupuje do kterého areálu.
 
Systém byl prezentován už na Olympiádě v Riu v roce 2016 a používají jej už i některá letiště. Podle společnosti je úspěšnost systému 99,7 % a zabrání to rovněž tomu, aby si personál mezi sebou půjčoval identifikační karty, což může být bezpečnostním rizikem. Olympijské hry v Tokiu se budou konat od 24. července do 9. srpna 2020.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama