reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tak nám zase hacknuli premiéra

5.1.2016, Michal Hala, aktualita
Tak nám zase hacknuli premiéra
Dnes došlo ke zveřejnění části obsahu e-mailové schránky premiéra Sobotky. Minule jsem psal, že nevím, jestli měl premiér heslo „bohuslav“ nebo „AG4kj44Xp2109qW05“. Měla to být nadsázka. Teď už to vypadá, že vlastně dost možná ani nebyla.
Jak už jsem psal, na takové pozici se totiž podobné útoky dají a mají očekávat. Tentokrát to vypadá spíš na chybu předsedy vlády. Mluvčí seznamu Irena Zatloukalová řekla: „Popírám, že by šlo o nějaké hackování, protože bychom o tom věděli. Pravděpodobně někdo odhadl heslo. To mohlo být příliš jednoduché, mohlo se jednat o sociální inženýrství či ho zjistili pomocí viru.“

Podle několika zdrojů se hackerům (hodně jsem zvažoval uvozovky) skutečně podařilo dostat k obsahu premiérovy schránky a potvrzují autentičnost zveřejněných e-mailů. Například člen ČSSD David Sedláček, který také figuruje mezi korespondenty, potvrdil autentičnost úniků: „Ano, s panem premiérem jsem si psal. Obsah e-mailu, který mi popisujete, je stejný jako ten, co jsem psal já.“


Bohuslav Sobotka
Foto: Katarzyna Czerwińska,
Senat Rzeczypospolitej Polskiej


Sám Bohuslav Sobotka se vyjádřil takto:„Věc šetří Policie ČR, proto se k ní nebudu vyjadřovat. Opakovanými útoky hackerů na moji osobu a na politiku, kterou prosazuji, se nenechám jakkoli zastrašit nebo ovlivnit. Vláda bude dál prosazovat program a plnit závazky, které jsme dali občanům naší země.“ Takže zaujal státnický postoj a neřeší příčinu úniků, ani ji slovem nezmiňuje.

Víte, co mi na tom všem není vůbec jasné? Sám jsem v žádné straně nikdy nebyl, ale možná naivně se domnívám, že když politik něčemu dostatečně nerozumí, tak snad má ve své straně specialisty, kteří mu poradí: „Pane předsedo, bezpečné heslo do e-mailu a na Twitteru vypadá tak a tak.“ A když se politik dostane do státní funkce, tak přece kolem sebe musí mít profesionální informatiky včetně odborníků na počítačovou bezpečnost. Ti už by mu přece nějakou rozumnou pomoc poskytnout měli.

Možná se pletu, ale mám dojem, že ani jedna z variant tady nenastala. A co mi vrtá hlavou ještě víc, proč si premiér nezměnil heslo na Seznamu na silnější po původním hacknutí jeho Twitteru?

Co myslíte, bude mít náš „seriál“ o hackování premiéra mít ještě další díly?

Zdroj: LIDOVKY.cz
reklama